kolmapäev, 21. aprill 2021

Kevad

Iga hommik alustame uut päeva. Elame vaid seda päeva. Kas see reaalsus mis on, rahuldab me hinge? Meil tuleb ikka mingeis tuultes tantsida.
Hulgaliselt õitseb kirgaslilli, aga pildile neid ei saanudki. Kanada kevadmagunad Sanguinaria canadensis oma toreduses üllatasid täna samaaegselt punaroosas toonis sinililledega. Krookused on läbi. Järjest tuleb jälle uusi tegelasi.

Kanakoole kolletab. Ranunculus.
Kaukaasia lumeroosi  Helleborus orientalis on kaua kena, hiljem oma kõrge lehestikuga.
Harilik lõokannus Kiideva koolimaja juurest toodud jupikesest.
Priimulad hakkavad tulema. Nad veel madalad.
Kollane kuldtäht Gagea lutea, looduslik sibullill.
Väike nartsiss Tete a Tete.
Esimene tulp.
Orasheinake Siberi brunnera esimese õiega silmitsi.


Pidasin ilma- ja tegemiste aja kohta kirjapanekut. 
5.aprill Kevad on kord nii, kord naa. Täna sajab lund alla. Vahepeal oli maa täiesti valge, aga maa soojus sulatas selle. Helbeid ikka hõljub, juba tundide viisi. Niisugune nulline temperatuur. Eile õhtul olid väga tugevad tuulehood, kõik ilm mühises.Terav tuul tänagi ja lubab nädalavahetuseks uuesti, kui vahepeal veidi vaibub. Tomatitaimed pikeerisin mulda täna ja nad toas, ega rohkem ei mahu kuhugi enam. Kass käis nuusutas nad kõik üle.  

3 õunapuud said täna lõigatud. Jämedam osa läheb suvise grillimise tarbeks. Peenras oli maitsemiseks hapuoblikat, mida 3 kännast kasvab. Paar korda olen kasvuhoone servast rohelist sibulat toonud, mis nii 5cm pikkune. Küüslaugud on ilusti üles tulnud. Rabarberi ots alles paistis. Metsa ääres kasvab roheliselt vereurmarohtu, mille maapealset osa kasutatakse taime õitsemise ajal. Neli puhmast peenestatakse ja valatakse peale 10 liitrit vett. Lastakse seista 10–20 minutit, misjärel vedelik muutub pruuniks. Seejärel kurnatakse ja kasutatakse pritsimiseks. Lahus sobib lehetäide, maipõrnika tõukude, lehekirpude, traatusside jt kahjurite tõrjeks.

Muidu rohumaa kõik kulu all.

Eilsel päeval päikesega olid metsmesilased krookuste peal ametis ja poolteisemeetri kõrguse sipelgapesa otsas, kuhu päike paistis oli ka kobarasse pesaelanikke kogunenud. Kui soojemaks läheb vean kogunenud kohvipaksu majapoole pesa, et nad siiapoole oma radasid ei ajaks.

6.aprill Keskpäeval kohati päike, pilvealune aga 1⁰C sajab kord vihma, kord lörtsi. Hommikul oli maa valge, autoaknad jääs.

7.aprill Ilm hea, sai riisuda, peenardelt lehti koristada.

8.aprill hommik -1, öösel oli -5

9.aprill telefon ütleb, kell 10 tuleb lund

1o. oli jäine, õhtupoole sai õunapuid veel korrastatud

11.hommik jäise maaga, keskpäev juba mõnus

15. õunapuude lõikus tuulega. Eks suure töö tegi R., aga ma turnisin ka mõne õunapuu otsas nagu orav. Poeg ka proovis oma kätt kui kodus käis.

Nüüd vähemalt 3 päeva uhke päikseline ja kuiv väljas.


2 kommentaari: