kolmapäev, 16. juuni 2021

Vene ussikeel Echium amoenum 'Red Feathers'


  Vene ussikeel tegi lahti oma esimesed punahuuled. Ussikeeleks nimetatakse teda lehtede tekstuuri tõttu. See Ukraina steppidest pärinev külmakindel taim kasvab päikeses pea kõikjal, kus pole soine.  Esimesel aastal teeb lilleseemnetest suure karedate karvaste lehtede roseti ja seejärel järgnevatel aastatel kerkivad karvaste lehtede rosetist punased õiesambad. Lehed ja võrsed on karvased (see hoiab ära liigse veekao); lehed moodustavad rohtude vahele madalale peidetud roseti, õitsemisperioodil kasvab Echium kuni 1 m. Õitsemine punalillalt toimub juuni lõpust augustini ja kestab keskmiselt 2–3 nädalat. Vapustav väljanägemine. Hariliku ussikeele sugulane.

Need karvad võivad ärritada väga tundlikku nahka. Ussikeel on söömisel mürgine ning ettevaatust, lehed ja varred võivad põhjustada nahaärritust.     

Kui seemnest kasvama panna, siis idanemine toimub väga ebaühtlasene ja potte ei tohiks liiga vara ära visata - 30–90 päeva pole ennekuulmatu. Seemned peavad olema õhukeselt kaetud. 

Täitke lai pott mitmeotstarbelise kompostiga. Vajutage seemned komposti sisse, kuid ärge katke neid. Valgus on idanemiseks oluline. Echiumide idanemiseks pole vaja soojust.

Siiski puistab ussikeel seemneid nagu sõrmkübaralill.  Echium amoenum 'Red Feathers' peaks olema püsik.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar