laupäev, 21. august 2021

Acanthus mollis ehk karusõrg

Karusõrg või pehmelehine karupüks on põnev nii lehestiku kui ka õite poolest, fantastilise arhitektuuriga taim  atraktiivse lehestiku kui ka arhitektuurselt julgete kreemvalgete punakaslillade kandelehtedega õite tõttu.  Pooligihaljas ja kasvatab tohutult sakilisi, sügavrohelisi kuni 90 cm pikkuseid läikivaid lehti, taim ise kasvab 1,2 meetri kõrguseks.  Tal võiks olla piisavalt ruumi oma eripära näitamiseks. Ideaalis kasvab metsaaedades suurtes rühmades puude all.

Neile meeldib väga hästi kuivendatud pinnas, isegi väga kuiv. Pigem lubjarikas pinnas. Liigmärg võib ta tappa. Sobib hajutatud valgus päikesepaistes ja poolvari. Võimeline varjus kasvatama lopsaka atraktiivse lehestiku.

 Suve keskel kerkivad üle lehestiku kõrged õitega kaetud varred, millel ümberringi õied nelja toruja tupplehe ja suure alahuulega, mida kaitseb alt terav roheline leheke. Valged õied on kaetud kapuutsitaolise lillaka kattega. Kõrgusesse kerkival õisikul on eripärane tume/hele värvilahendus. Liik on hermafrodiit (tal on nii mees- kui ka naisorganeid).  Õitseb juunist augustini. Pärast õitsemist lõigata õievarred ära. Kogu taim lõigata sügisel tagasi. Aga ta on ka talvel efektne õisikuvarrega.

Temaga on siiski mingi nõks, mul üks taim läks kunagi välja. Noort taime ilmselt külma eest kaitsta vaja. Möödunud sügisepoole istutatud taim on peale kasvatanud vaid lehepuhma ja tänavu õisi ei tule.  

Erinevaid sorte olemas, kõrgemaid, madalamaid. Ka sinise ja valgeõielisi.

Algselt on Acanthus mollis arenenud soolases mullas, kus toodab soolaseid lehti ja õlisid. Lehtedes olev sool toimib toidu säilitusainena. Kagu-Aasias toit pakiti suurtesse lehtedesse. Suur soolasisaldus toimib ka kuivatusainena, see kuivatab ümbritseva õhu, lehti on kasutatud riisi hoidmiseks, acanthuse leht tõmbab õhust niiskuse välja, säilitades riisi. 

 Mütoloogilistelt piltidelt näha väärika teravaõielise taimena. Sümboliseerinud surematust - taassündi - pikaealisust ja paranemist. Acanthuse lehed on klassikalise välimusega ja nende allikaks on Korintose lehtede motiiv, mis on välja töötatud ja kasutatud kaunistusena Vana-Kreeka ja Rooma kunstis ja arhitektuuris.




3 kommentaari:

  1. Jaa,olen seda taime kasvatanud ja kogemus järgmine: õitsema hakkas ehk 5-6 aastasena. Suur on ta tõesti. Kaevasin ta paar aastat tagasi välja ja nüüd ajab palju juurevõsusid. Mis puudutab dekoratiivsust, kõik on õige, väga dekoratiivne taim, aga minu aia jaoks osutus liiga suureks.

    VastaKustuta
  2. Juurevõsude kohta hea teada tõesti koha valikul. Tänud.

    VastaKustuta
  3. 10 aastat tagasi tahtsin me teda endale väga saada, akantusekaar jne. Umbes 6 aastat tagasi siis saingi. 2 aasta pärast tahtsin lahti saada, sest see ei ole mitte väikse aia taim. siiamaani tegelikult vabanen, sest iga kevad upitub mõni mulda jäänud jupikene ennast üles. Aga õiges kohas ja õiges mullas on ta aia ehe. Väga kiftid lehed on tal.

    VastaKustuta