pühapäev, 8. august 2021

Linaria purpurea Purple toadflax Purpur käokannus

Perekonnanime Linaria andis talle Linné. See tuleneb ladina keelest linum, mis tähendab "lina" ja tema sarnasusest linataimele enne õitsemist.  Liiginimi purpurea tähistab liigi õite lillat värvi. Linaria purpurea on mitmeaastane taim, mis pärineb Itaaliast, Sitsiiliast ja Vahemere saartelt. 

Eelistab lubjapinnaseid, kuid kasvab erinevates muldades. Pinnas võib olla rikastatud või vilets, ent lihtsalt kerge ja hästi kuivav. Liivane maa ja kruus sobib hästi. Nad arenevad päikeselistes kohtades rannikualadel ja taluvad ka kuiva ning osalist varju ja tuuli. Hakkab õitsema juunis, kannab kõrget tihedat õievart kahvatulillade õitega, õiel on kaks huult ja kannus. Õied koonduvad varre ülaossa. Värvuselt keskmine kuni tumelilla, lehtedel hall sinakasrohelise värvus, sügisel lehed roosaka jumega. Täiendava õitsemise stimuleerimiseks korduvalt kärpida, see ajab neid ka hargnema.  Pärast esimese õiepea eemaldamist hargnevad ja õitsevad kiiresti paljud väiksemad pead. Kasvab kuni meetri kõrguseks ja varred ei vaja toetust. Enamikul taimedel 4 -10 vart. Seemnekaunad näevad välja nagu väikesed rohelised helmed, levib seemnetega, mis ka komposti pandult võivad probleeme tekitada.  Ta on peaaegu umbrohi, kui jätta ta kontrolli alt välja. Pärast õitsemist õiepea soovitav tagasi lõigata, et liigselt rändama ei läheks. Lootsin, et varem õitsema läheb, aga enne jaanipäeva ei läinud. 

 Esimesel aastal istutamise järel oli taim madalam. Õitses ka aina. 

Tänavu pupur käokannuse õiget õitsemist kinni ei püüdnudki, sest olin aia jaoks kuu aega olematu. Nüüd on ta kõrgevõitu ja titekesi ka kohe olemas. 






2 kommentaari:

  1. Huvitav taim. Ma kunagi arvasin, et see on mingi metsik lõvilõug.

    VastaKustuta
  2. Jah, ma näen ka esimest korda.

    VastaKustuta