kolmapäev, 12. juuli 2023

Nepeta, naistenõges

Nepeta on suurepärane taim, hämmastav mitmeaastane kassmünt, mis köidab tähelepanu ja kasvab peaaegu kõikjal maailma parasvöötme ja ka külmades piirkondades. Need on vastupidavad taimed, millel on lõhnavad lehed ja enamasti sinakasvioletsed õied, kuigi mõned sordid on ka valged ja üks liik lausa kollane. Selles nn. kassimündi perekonnas on ligi 250 liiki. Õitsema hakkavad nad varakult pärast sibullillede pillerpalli. Nepeta armastab drenaaži, seega valida kindlasti hästi kuivendatav pinnas. Rohke vihma vahel oleks hea neil ka kuivust tunda, nii et ka veidi päikesepaistet vaja. Neid ei väetata. Pärast õitsemist pügada, saavad uue elujõu.

Meie harilik naistenõges Nepeta cataria on vähenõudlik, külmataluv ja isekülvi teel paljunev taim päikesepaistelisse kasvukohta ja eelistab viletsaid muldasid. Harilik naistenõges kasvab 40–100 sentimeetri kõrguseks. Tema lehed on kolmnurkjas-munajad, täkilise kuni saagja servaga ja värvuselt hallikasrohelised. Noor naistenõges sarnaneb melissiga. Ravimtaim. Toimib ka lehetäide jt. aiakahjurite tõrjevahendina.



Temale sarnaneb Faasseni naistenõges Nepeta faassenii põõsasjas ilutaim, hübriid lavendelsiniste purpurjate südamikuga õitega pikkades õisikutes, aga on ka valge õiekuhimikuga sort. Neid päikesetaimi on mitmeid nimetusi ja kuni meetri kõrguseks kasvavaid isendeid. Õitseb juunist septembrini. Peale õitsemist kevadel lõigatakse tagasi, et esile kutsuda uus õitsemine. Taimede tagasilõikamine pärast õitsemist kolmandiku võrra annab lopsaka uue lehestiku.


Naistenõges Faassenii ´Purrsian Blue´ Mildalt. Madala kompaktse puhmaga rikkalikult õitsev ja pika õitsemisajaga pindakattev püsik, väikeste hallikasroheliste lehtede ja õrnaste helelillade õitega kaunitar.


  
Nepeta sibirica ehk siberi naistenõges paelus mind oma kõrguse (90cm)  ja sinise värviga. Väga kaunis  ja pikaajalise õitsemisega. Taime ilu hoiab jagamine kevadel vähemalt kolme aasta tagant, juured võivad kaugele pugeda.




Naistenõges ´Weinheim Big Blue´Svealt on just pikaõieline, kompaktne, tihe, jõuline põõsas kuni 75 cm kõrgune ja lai. Tugevatel vartel veidi violetsed õied, suhteliselt suured lehed. Kui esimene õitsemine kuhtub, lõigake tagasi uueks õitsenguks.

Ühe uhke naistenõgese  'Neptune Bokratune' tellisin kevadel, aga põhiliselt need kõvad külmad said talle saatuslikuks. Temale seda postitustki hakkasin tegema. Üritan ilmselt veel.


Nepeta gigantea ´Six Hills Giant Gold´ on hallikasrohelise lehestiku ja lavendlilaadsete õitega. Kuiv pinnas ja päike temale vajalik. Kasvab kõrgeks ja laiaks.


Nepeta racemosa ´Walker´.Walkeri madal kassmünt ei külva uuesti nagu teised Catmints. See on künklikuma välimusega ja talub kuivemat mulda paremini kui teised sordid. Hallikasroheline lehestik, pehmed lavendlisinised õied.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar