teisipäev, 23. aprill 2019

Tarkus päevaliiliatest



Täna lubab ilmateade kohati 25 soojakraadi. Panin maasikatele katteloori peale. Kasvuhoones igahommikuti elekter öökülma vastu, sest autoakendel 6 paiku ikka kirmetis.

Koristasin peenralt ära päevaliiliad, et hübriidsed ei metsistuks. Need kõrged vanaaegsed, mitu kärutäit vedasin eemale. Ma ei tea, kui palju paha nad hübriidsetele teinud on. See tarkus on

Советы тети Тани. Клумба лилейников


https://www.youtube.com/watch?v=0J9fqhKsC2s


Tilluke nartsiss. Tete a Tete on väike nartsiss, keda igaüks armastab. See on väga populaarne, kuigi miniatuurne, ilus kuldne, varakevadine. Tavaliselt 2 õit varrel. Kõrgus 6,5 cm.

Nartsissid on amarilliliste sugukonna sibulast kasvavad püsililled. Kevadine säravkollane värv ja kasvutingimuste suhtes vähenõudlikkus on muutnud need kevadises lilleilus asendamatuks. Kaasaegsed nartsisside sordid on keerulised mitmeastmelised hübriidid. Need on saadud sortide vahelise hübridisatsiooni, ristamise ja pikaajalise selektsiooni tulemusena. Rahvusvahelises sortimendis on üle 30 tuhande sordi. Nartsissid õitsevad aprillis enne paljusid teisi taimi ja neil on tugev lõhn. Võivad õitseda lausa 3 nädalat. Nad on kergesti kasvatatavad keskmise niiskusega, hästi kuivendatud pinnases täispäikese käes kuni osalise varjuni. Hea mulla drenaaž on hädavajalik. Parim orgaaniliselt rikastes liivsavides. Kevadel vara ja pärast varre ilmumist anda nartsissidele 30 grammi nitroammofoskat ruutmeetri kohta. Kasvuperioodil tuleks mulda hoida ühtlaselt niiskena, kuid taluvad ka põuda puhkeoleku ajal. Parim aeg on uusi sibulaid istutada enne septembri lõppu. Istutamisel asetage nartsissisibulad üksteisest 10–20 cm kaugusele, et saada dramaatilisem esitus. Mitmest osast koosnevaid nartsissisibulaid ei tohi laiali kiskuda.

Kui õitsemine on lõppenud, võib õievarre eemaldada. Lehti ärge lõigake üldse tagasi, las nad loomulikult hääbuvad, pealegi on nende teravad lehed ka kaunid. Kohati vajavad nad ka veel kastmist. Sibulad saavad neilt järgmise aasta õitsejõu.

Üks üksik sibul õitseb mul siiski üle aasta.

Narcissus´Gold Disc´








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar