pühapäev, 22. märts 2020

Krookus


Krookused õitsevad liivasel või sõmeral pinnasel, kuid rasketes savimuldades toimivad halvasti. Pinnase äravoolu parandamiseks lisada vajadusel liiv istutusalale. Üritasin krookuseid kasvatada murus, aga siin siiski liig savine pinnas ja nad kidusid. Neile on ka tähtis, et muru ei niideta enne kui lehestik kollaseks muutub (umbes 6 nädalat). Üks vanaaegne lillakas sort on kasvama pandud halli nelgi Dianthus gratianopolitanus­ peenrasse, millest ta kevadel üle kõrgub. Kui krookuse lehed kasvavad, anda neile 20 grammi kaaliumsulfaati ja superfosfaati ruutmeetri kohta. Krookuse lehti ei tohi poolkuivanult eemaldada, see kahjustab sibulat. Pärast 4 kasvuaastat võib neid paljundada. Kevadel õitsevaid krookuseid saate välja kaevata juulist septembrini, sügisel õitsevaid krookuseid - juunist augustini.
Selleks pärast lehtede kolletumist kaevatakse sibulad välja ja hoitakse varjulises õhurikkas ruumis. Kui kuivanud, puhastatakse. Tütarsibulad, mis väga väiksed hoida rohkem soojas. Sibulate istutamise kuldreegel 3 kordne sügavus. Krookused võib maha istutada, kui maa ette valmistatud või siis tulpidega ühel ajal.

Kuldõieline krookus Crocus Chrysanthus Cream Beauty
Seda krookust peetakse üheks parimaks omataoliste seas. Pärjatud prestiižse Garden of Merit auhinnaga 1993, on see krookus, millel on kuueharulised pehmed Napoli-kollased õied võitnud paljude südameid oma õrna, kreemika õietooniga ja särtsakate oranžide tolmukatega. Rohutaoline lehestik, mille keskel kitsad hõbedased triibud. Varajased õitsejad paljunevad kiirelt, pealegi juba ühelt sibulalt võib tulla lausa 25 õit. Mul siiski nii hästi pole läinud.s.o. 26.03.2020

Veidi erineval ajal pildistatud.

Kuldõieline krookus (Crocus chrysanthus) 
 sort 'Gipsy Girl' või on ta Crocus Leonidii ´Munavöödik´ või hoopis 
 Crocus corsicus 'Early Gold' . Pildi järgi taime määrates võib väga puusse panna.




 Kuldõieline krookus (C. chrysanthus) Ard Schenk (C. M. Berbee)(15tk) on nimetatud hollandi kiiruisutajast olümpiavõitja auks. Kuni 10cm kõrgused, õitsevad varem ja pikaajalisemalt kui kevadised krookused. Õiepõhi on kollane.

Kevadine krookus (C. vernus Jeanne D´Arc 10tk. Kõrged Hollandi hübriidid õitsevad 2 nädalat. Lehed on lühikesed ja kitsad, kuivavad juuni lõpuks. Eelistab päikselist kasvukohta.

Kevadine krookus (C. vernus) Vanguard (10tk) auhinnatud varajase sordi õied on seest hõbedaselt hallikad (õrn-helesinised), väljast kahvatuhõbedased. Sinakaslillade õitega, tumedama varjundiga täppidega.








Talvise lumekupu (Eranthis hyemalis) muguljad risoomid olen maha pannud mitu aastat tagasi. Nad on efemeroidid, mis levivad isekülviga. Seemned peavad idanemiseks läbima külmaperioodi. Kõrgus 5 - 10 cm. Õied märtsi lõpp, aprilli algus täispäikses. See taim eraldab soojust, sulatades enda ümbert lume. Nii, et kollane väli. Olen neid koos kirgaslille sibulatega ümber tõstnud ilmselt seetõttu kollast kupuvälja mul just pole. Hajali nad siin-seal. Varsti kasvab nende üle sulgjas rodgersia Rodgersia pinnata.












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar