esmaspäev, 13. aprill 2020

Lõokannused Kiideval

Mõned kevaded tagasi käisime Kiideva mõisahoone juures.
See kõik tuli mulle meelde hariliku lõokannuse pärast, mis just nüüd õitsema hakkas. Minul pisike tutike, mille muguljas risoom sealt kaasa sai võetud.


Corydalis
Kiideva mõisa ümbrus oli aga tohutu ala, mis oli lõokannustega kaetud. Kuigi ta pidavat olema looduses küllaltki tavaline taim, oli selline hulk lõokannuseid ikka vapustav vaatepilt. 
Kiideva mõis rajati Rootsi ajal ja on 1614.aastal esmakordselt mainitud. Mõisamaade hulka kuulus ka Puise küla. Mõis on palju kordi omanikke vahetanud. Praegune kahekordne mõisahoone pärineb 19.sajandi lõpust. Omapärane on selle puithoone välisseinte viimistlus kalasoomusekujuliste sindlitega ehk ümarate otstega laastudega, mis meenutavad kala soomuseid. See on Eestis täiesti erandlik. Võibolla maailmaski. Kahju, et praegune omanik on selle nii käest lasknud, sest hoone on ikka väga õnnetus seisus. Kuni 1967. aastani töötas mõisahoones Kiideva algkool, hiljem on maja tühjaks jäänud.
Kiideva küla asub Lääne maakonnas Ridala vallas Matsalu lahe põhjarannikul Matsalu Looduskaitseala piires. Kaardilt kohta otsides leidsin vahva külanimedega kaardi. Kõigist nendest laidudest, mis siin paistavad jm tuttavast uuesti avastamiseks.

 Kliki ja ava pilt uuel vahelehel.


https://www.flickr.com/map/?fLat=58.78146&fLon=23.553143&zl=13&everyone_nearby=1

Kaardil pane tärn Kiideva kohale ja all pildigaleriis paistab see hoone ka.



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar