laupäev, 12. september 2020

Hosta tited



Möödunud sügisel sain tillukesed hostataimed. Hosta nõuab kannatlikkust. Need ei ole turbo - taimed, vaid premeerivad neid, kes suudavad oodata, suurendades ilu ja laienemist igal aastal ikka natuke rohkem. Nüüd nad on juba parasjagu sirgunud. Näitavad juba mingil määral oma nägu. Enamus neist on suurekasvulised. Otsisin nende kirjeldused välja, et teaks, mida oodata.

Hosta ´Elegans´ on keskmise kõrgusega puhmikuline.
Hosta sieboldiana 'Elegans' tutvustas Saksamaal esimest korda Georg Arends 1905. aastal kui Funkia fortunei var. robusta. Algselt kirjeldati seda kui "Fortunei" x Hosta sieboldiana hübriidi, kuid Mark Zilllis Hostipedias ütleb, et see on tõenäoliselt H. sieboldiana x "Tokudama" rist. Hosta sieboldiana 'Elegansi registreeris Ameerika Hosta Selts Georg Arendsi nimel 1987. ja 2002. aastal.
Auhinnad
1986  Best Blue Leaf Award
2009  Benedict Garden Performance Award of Merit
2006  Benedict Garden Performance 
Äramärgitud Award Royal Aianduse Selts Award Garden Merit
Elegantsi võib õigustatult pidada hosta üheks maitsvamaks sordiks. Põõsas on silmatorkav - selle kõrgus on keskmiselt 65 cm ja õitsemise ajal kõrgetel vartel olevate lillede tõttu veelgi enam. Täiskasvanud taimena põõsas kasvab 130 cm laiuseks! Valge vahakirmega kaetud sinakashallid lehed on väga suured. Valged õied maist juulini. Sobivad parasniisked huumusrikkad aiamullad. Poolvari kuni täisvari. Eriliselt uhked on hosta elegansi suured südajad lehed, mille pikkus võib ulatuda 37 cm, kuid mitte vähem atraktiivne on nende õitsemise aeg. Suve lõpus õitsevad kõrgetel vartel kaunid lumivalged õied, mis meenutavad kujuga torukujulisi liiliaid. Kõik teavad Hosta sieboldiana elegansi ühte kõrgemat tüüpi hostat, millel on tugevad, suured ümmargused sinakashallid lehed. Sellest taimest pärinevad paljud sinilehtede sordid - Sieboldiana Elegans on paljude teiste hostade, näiteks kauni Frances Williamsi „isa”: kollakasrohelise varrega suured sinakashallid lehed ja Tardiana sordi Hosta Halcyon. 
See südamekujuliste kuni ovaalsete lehtedega taim on intensiivselt sinise värviga, mis püsib sinisena isegi päikese käes! Talvekate on soovitatav. Suured, kahvaturohelised, ümarad lehed. Kiirekasvuline. Taime kõrgus kuni 75 cm.
Hosta sieboldiana var. elegans on suurte siniste hostade vanaisa ja see on pärl! Paksud, ümmargused, lainelised sinised lehed, arenevad lõpuks laiaks hunnikuks. Kevadel on tüki peal lavendlipunase põsepunaga valged õied, mis asetsevad just lehestiku kohal... on tõeliselt vaatamisväärne.





Hosta ´Blue Angel` on kõrge puhmikuline.  Hosta on saanud kuningliku Aiandusseltsi aiateenete auhinnad - 1991 Eunice Fiseri auhind ja 1990 Lucile Simpersi auhind.
Sinakad, soonelised, keskelt lillakad südajasmunaja kujuga lehed muutuvad väga suureks, pikkusega 40cm. Väga suur, lopsakas ja jõulise kasvuga laineliste, südamekujuliste, hallikasiniste kuni sinakasroheliste lehtedega. Ta on üks kiiremini kasvavaid hostasid ja kiiremini mitmekordistuv. Õied valged lavendli varjundiga, lehtedest kõrgemal, kuni 1m kõrgusel. Sobivad parasniisked huumusrikkad aiamullad ja poolvari kuni täisvari. Tihe rohttaim, kõrgete õievartega, mis lähtuvad lehestiku madalalt künkalt. Selle imeliselt julge, jäme tekstuur võib olla tasakaalustatud aiakompositsioonis väga efektne, peaaegu troopilise välimusega, väga pika õitsemisaja ja väga kaunite õitega. Väga tähelepanuväärne. Küpseks saades umbes 0.8m kõrge ja meeter lai. Lehestik kipub jääma tihedalt maapinnale, ilma et oleks vaja mullataimi. Ideaalsetes tingimustes võib eeldada, et ta elab umbes 10 aastat. See taim saab kõige paremini hakkama osalise varju tingimustes, talub ka veidi päikeselisemat asukohta. Ta eelistab kasvada keskmiselt niisketes tingimustes ja teda ei tohiks lasta kuivada. Ta on linnareostuse suhtes mõnevõrra tolerantne.

Hosta 'Blue Angel' (sieboldiana) sisaldub tavaliselt mis tahes populaarsemate sinise hosta kultivaride loendis. Sinakasroheline lehestik tuhmub sageli hooaja lõpuks tumeroheliseks ja peaaegu valged lehtrikujulised lilled õitsevad tihedate kobaratena suurepäraselt.

See on veel üks paljudest Hostadest, mille on loonud Florence Shaw Massachusettsist ja registreerinud tema nimel Paul Aden New Yorgist (1986). 'Blue Angel' registreeriti kui kahe nimetu istiku ristamisest saadu. Endine liik H. 'Sieboldiana' näib olevat selle geneetilises taustas, kuid kitsad, teravamad lehed näitavad ka H. montana mõju.






Hosta ' Minuteman ' on keskmise suurusega hosta, kellel on lavendliõied ja kasvab poolvarjus / varjus . Kõrgus on üle 50 cm ning kasv on keskmiNe . Minuteman hostal suve keskel tõusevad lehestiku kohale violetsed kellakujulised õied, mis on maitsvad. Atraktiivsed suured tekstuuriga südamekujulised lehed püsivad kogu hooaja vältel tumeroheliste värvidega, millel on eristatavad valged servad. Vili pole dekoratiivselt oluline. Tumerohelised, laia valge äärega lehed, sarnased ‘Patriot’ile, kuid arvame, et Minuteman on parem. 
Hosta Minuteman (fortunei) (v) on prantslaste ala, mille leidis Virginiast pärit John Machen juunior seemikute rühmast. Samast Mobjacki puukooli seemikute rühmast saadi ka 'Patriot'. Mõlemad kultivarid registreeriti 1994. aastal. Tegemist on 'Fortunei' tüüpi hostaga.

See moodustab kergelt lainelise, aeg-ajalt kumerdunud ja kergelt lainelise lehestiku künka. See toodab keskmisi lavendliõisi, kuid moodustab harva seemnekaunad.

Mark Zilise Hostapedia (2009) andmetel on see kultivar "...üks kahest "Francee" tetraploidsest versioonist, mis leiti 1990. aastate alguses Mobjacki puukoolist. See on muutunud üsna tavaliseks, ainult "Patriot" ületas selle. .erineb 'Patrioti'st valgema veerise ja tumedamate roheliste keskpunktide poolest."







Hosta `Big Daddy`. Tohutu julged südajasmunaja kujuga sinakasrohelised lehed. Tihe, lopsakas ja uhke siniste kuni hallikassiniste ümarate lehtedega. Väga imposantne, suur, suhteliselt aeglaselt kasvav. Kui võrrelda peenema lehetekstuuriga taimedega, siis tema atraktiivse tekstuuriga ümarad lehed jäävad kogu hooaja jooksul siniseks. Puhmikuline. Talub palju päikest ja kuumust, kuid kriidisinine lehevärv säilib paremini varjus. Täiskasvanud taimedel näevad lehed välja vasardatud ja kergelt tassikujulised ülespoole. Suve algusest keskpaigani lehestiku kohal kerkivad kahvatu lavendel valged torukujulised õied madalal lehtede kohal. Ta eelistab kasvada keskmiselt niisketes tingimustes ja teda ei tohiks lasta kuivada. Sobib poolvari kuni täisvari. Kasvab umbes 0,5 meetri kõrguseks ja meetri laiuseks. Hosta 'Big Daddy' (sieboldiana hübriid) on hallikasvalgete kellukakujuliste õitega ja nägusa lehestikuga. Sellel on suured tepitud hallikassinised lehed, millel on silmapaistvad veenid, mis muudavad jaheda varjulise koha heledamaks. Üks varem õitsevatest hostadest ja nagu enamikku seiboldiana hübriide, ei häiri nälkjad teda eriti. 







Hosta ´Christmas Tree´. Õhukese kollase varrega tumerohelised lehed, mis suvel muutuvad kreemikaks valgeks ja millel tekib aeg-ajalt volte lehe keskele. Taim moodustab atraktiivse ümara ja tugevalt gofreeritud ümarate lehtedega künka. Lavendlivärvi õitele suve keskel järgnevad uimastavalt ilusad punakaslillad seemnekaunad. (K. Vaughn / M. Seaver 1982)
Suur Hosta kultivar (Hosta 'Frances Williams' x Hosta 'Beatrice'). Täissuuruses 0,5 meetrit kõrge ja poolteist meetrit lai.






Hosta ´Paradigm´ on suur hosta, millel on lavendlivärvi õied ja kasvab päikese käes / varjus . Kõrgus on 0,5 meetrit ning kasvukiirus keskmine. Selle atraktiivsed tugeva tekstuuriga südamekujulised läikivad lehed püsivad kuldselt ja efektse rohelise varjundiga kogu hooaja vältel, rohelisem serv. Väga hea hosta. Tekkivad rohelised võrsed tuleb eemaldada. Paradigm Hostal suve keskel tõusevad lehestiku kohale valged torukujulised õied. Vili pole dekoratiivselt oluline. Hosta 'Paradigm' (v)  lehed on kevadiselt harilikud (kullavad) sinakasrohelise servaga, hea sisu ja tepitud.  Walden West 1999. aastal.





Hosta ´Mediovariegata´. Roheline lehestik, valge keskel, lavendliõied. Varjutaim. Võrratu nende ilusa, laia, soonilise ja lainelise mitmevärvilise lehestiku ja kellukjate õite poolest.






Hosta Shade Fanfare on keskmise suurusega, kel on kahvatu lavendlivärvi õied ja kasvab poolvarjus / varjus Kõrgus on kuni 55 cm ja kasv on keskmiselt kiire . Suured südamekujulised lehed 37x50cm  on chartreuse-rohelised, laiade kreemjaskollaste veeristega, tuhmuvad hooaja edenedes valge servaga kollaseks.








Hosta `Hypoleuca` (Murata 1962 / AHS 1993).  Keskmisekasvuline hosta, kel on lavendliõied ja kasvab poolvarjus / varjus . 
 Läbimõõt on 45-65 cm ja kõrgus 25-35 cm, 15-25 cm pikkused ja 0,8 cm laiused, horisontaalselt levivad helekollakasrohelised varred, mille pikkus on 25-45 cm ja 20-30 cm laiused lehed. Kasv on keskmiselt aeglane. 3 aastaga juba näitab end, 5.aastaks täisilu. Suured rohelised lehed valge tagaküljega, lehtede värvus võib olla kollakasroheline. Kreeka keelest hypo = seljaosa ja leucon = valge. Looduslikus elupaigas Jaapanis klammerdub ta täies päikeses kaljudel paarilehelisena. Mullas kasvatamisel moodustab see laineliste servadega tüüpilisema suure hallikasrohelise lehe. Vajab rohkelt niiskust.

 Valgeselg-hosta õitseb juulis. Lehestikule kõrgub 10-20 cm pikkune vars 10-20 õiega. Lilled on väljast valged, läikivad, helelillad seestpoolt keskelt või üleni valged, 4,5 x 3 cm läbimõõduga








Hosta ´AlboMarginata´.  See avastati Jaapanis 1800. aastate alguses ja see oli tõenäoliselt üks esimesi elusaid hostade isendeid, kes Jaapanist Euroopasse toodi, mille Philipp von Siebold tõi Hollandisse umbes 1830. aastal.  Valge servaga smaragdrohelised lehed. Lavendlivärvi õied. Varjutaim.
Võrratu nende ilusa, laia, soonilise ja lainelise mitmevärvilise lehestiku ja kellukjate õite poolest. Hosta undulata var. albomarginata (v) on Mark Zilise (2009) The Hostapedia järgi "...viimase 100 aasta jooksul kõige sagedamini istutatud valge äärega hosta."
H. 'Undulata Albomarginata" on H. sieboldii x H. montana liikidevaheline hübriid".






Hosta`Obscura`on suur hosta lavendlivärvi õitega. Kasvab nii päikse käes kui varjus. Kõrgus on 60cm ja kasv on kiire. Südamekujulised tumerohelised lehed, tumedama värvi saamiseks istutada rohkem varju. See on Hosta ´Fortunei´st aretatud. N.Hylander / AHS.








Hosta ´Krossa Regal´i peetakse hostade seas klassikaks. Hosta 'Krossa Regal' tõi Jaapanist Ameerikasse Gus Krossa. Reg.1980.a. "registreeriti steriilse järeltulijana, kelle liikideks on H. nigrescens … tõenäoliselt hübriid H. rectifolia x H. nigrescens või H. rectifolia x 'Tokudama' ..." 1974 Eunice Fisheri auhinna võitja.
2001 AHS Alex J. Summersi auväärne teenete auhind
2008 AHS Benedict Garden Garden Award of Merit
2006 AHS Benedict Garden Performance Award Honorable Mention Award
'Krossa Regal' on fantastiline.
See väga suur hallikassinine hosta moodustab vaasikujulise künka, mis küpsedes muutub laiemaks, moodustades lainelise sinakasrohelise lehestikuga hiiglasliku künka. Atraktiivsed tohutud tekstuuriga südamekujulised lehed jäävad kogu hooaja jooksul hõbedaselt siniseks. Kõige paremini sobib osaline vari, siis säilib sinine värv. Kellukesekujulised lavendliärvi õied augustis. Täismõõdus 0.8m kõrge ja 1,8m lai.
Hosta 'Krossa Regal' on jõuline rohttaim kellukakujuliste kahvatulillade õitega. See suur kuni hiiglaslik hosta (hosta nigrescensi hübriid) kasvab tavaliselt püstises vaasikujulises vormis (mitte tüüpilisemas küngas). Kuna iga ots on ülespoole kallutatud, on lainelistel servadel näha alumisel küljel kahvatuhallikassinist õitsengut.







X hübriid sinihall.



Hosta fortunei ´Albopicta´. Helekollarohelised lehed, sügava rohelise varuga kevadel, lehe keskpunkt muutub hooaja edenedes aeglaselt roheliseks. Kahvatu kreemjaskollased lehed, laiade, ebakorrapäraste keskmiste kuni tumeroheliste veeristega, muutudes suvel kõik roheliseks. Selle kevadine värv on eriliselt tähelepanuväärne. Kutsutakse Suurbritannias 'Chelsea Hosta'ks, kuna seda kasutatakse RHS Chelsea lillenäitusel väga laialt. Helekollane-roheline lehestik tumerohelise äärega, moodustades tiheda künka. Suveks muutub kõik roheliseks.
Keskmise kõrgusega puhmikuline.
Laiuva kasvukujuga. Lehed noorelt kollased või rohekassinised tumerohelise 2 cm servaga (noorelt ilma rohelise servata). Kollane muutub aja jooksul roheliseks. Kõrgetel õievartel lühikeses õisikus pikad lehterjad pasunakujulised helelillad õied, VII-VIII. Parasniisked huumusrikkad aiamullad. Poolvari kuni täisvari, kasvab ka täispäikeses.Tumerohelised triibulised veerised rõhutavad lehtede 25 cm pikkust ja nende kitsast, teravat kuju.

Hosta fortunei var. albopicta (v) on suur Hosta, millel on rohelised lehed, mis on hooaja alguses keskelt kollased. Kahvatu tumedamate triipudega lavendliõied. Hooaja edenedes suveks muutub see roheliseks leheks.

Kuni Schmid (1991) muutis selle taime staatust liigist kultivariks, oli see tuntud kui Hosta fortunei 'Albo-picta'.

Mark Zilise Hostapedia (2009) andmetel on see kultivar "...võib-olla sama, mis Funkia aurea maculata, mille Philip Franz von Sieblodi puukool tutvustas 1874. aastal...".

 Kirevus säilib kauem, kui seda kasvatatakse heledas varjus jahedamas kliimas... Parimal juhul varsti pärast lehtede avanemist . Hooaja lõpuks on lehelaba tuhm kahetooniline roheline."

Liik sai nime taimeuurija Robert Fortune'i järgi







Hosta ´Fringe Benefit´. Hosta Fringe Benefit on keskmise suurusega või suur, vanem sort. Kiirekasvuline. Kõrgus 0,5m ja laius meetri ümber. Hosta 'Fringe Benefit' annab huvitava kombinatsiooni kahest värvilisest lehest. Keskrohelised kollase servaga lehed muutuvad suve keskpaigaks kreemvalgeks. Neil on hallirohelised keskused, mil on ebakorrapäraselt kreemjas serv, mis jätkub lehtedest leherootsudesse. Leheservad on lainelised. Sirelikarva õied. Päikesekindel.








Hosta´Honeybells´ kiirekasvuline, heleroheline sooniline lehestik, õied lavendlilillad . Lainelised õunarohelised lehed on ülaosaga allapoole, andes klumpidele väga ainulaadse kuju. Tugevalt lõhnavad lavendliõied. Annab kontrasti hästi mitmekesiste hosta kõrvale istutatuna. Samuti päikesekindel. Kõrgus üle 0,5 m ja laius üle meetri. Iseloomulik sügavalt karvane lehestik. Hosta 'Honeybells' on üks klassikalistest hostadest, mis sai alguse 1952. aastal Hosta plantaginea ja Hosta lanceolata võimaliku hübriidina. Selle kultivari registreeris Ameerika Hostaühing selle looja, Connecticuti aedniku Alex Cummingi nimel 1986. aastal.

Sellel kiiresti kasvaval taimel on laineline, sileda tekstuuriga lehestik. Lehed on piklikud elliptilised ja keskmise sisuga. 

Sellel on hilissuvel lõhnavad lillatoonilised õied, mis Hostade kohta on ebatavaliselt meeldivad. Ta talub hea meelega lauspäikest, mis toob esile lillede tabamatu aroomi. 









Hosta `So sweet` on keskmisekasvuline. Tal on lõhnavad lavendliõied ja kasvab päikese käes / varjus . Kõrgus on 40 kuni 45 cm ja kasv on kiire. Lehestik heleroheline kuldse, muutuva kreemvalge servaga. Lehed läikivad ja veidi lainelised, rohelised lehed on noortel taimedel piklikumad, hiljem leht südajam. Õied kahvatu lavendli värvi või valkjad, väga lõhnavad. Parim õitsemine päikese käes. Ta talub rohkem päikest kui enamus hostasid. Põlvnemine on registreeritud kui "Fragrant Bouquet" ja "Aden 462" ristand, dr Kevin Vaughni poolt 1986. aastal.



2 kommentaari:

  1. Jaa, hostad...see oli minu suur esimene vaimustus, mis seniajani veel vaibunud pole. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nad on erinevalt ilusad ja kasvamine kuidagi ettearvamatu.

      Kustuta