teisipäev, 12. juuli 2022

Trifolium ochroleucon e. väävelristik

 




Trifolium ochroleucon e. väävel-ristik kasvab kõige paremini vaestel muldadel avatud päikesepaistelistel aladel ja on võsundeid moodustav kollakasvalgete uhkete kreemjate ristikuõitega  rohttaim, mis kasvab 45 cm kõrguseks ja millel on väljaulatuvad 3 rohelist ristikulehte. Lehed on piklikud-ovaalsed, nürid. Äärised tavaliselt tervete servadega, mõlemalt poolt tihedalt karvased, kuni 4 cm pikad. Tõepoolest suurim ristik, mida nähtud. Õied on kollakasvalged 13-18 mm pikkused, ovaalse kujuga ja 1,5–2,5 cm paksused ning õitseaeg  on juunist juulini. Seemnete küpsemisel tuhmuvad kollased õied pruunikasoranžiks. Õitseb uuesti, kui pärast õitsemist tagasi lõigata.


Suur kõrge ristik, mis levib lühikeste võsunditega on Suurbritannia põliselanik, mis muutub kahjuks haruldasemaks, kuna tema põlised elupaigad on põllukultuuride jaoks üles küntud ja selle asukoht teepeenardel väheneb.   

Trifolium ochroleucon kasvab paremini päikese käes niiskes, kuid hästi kuivendatud pinnases ja ei talu happelist mulda.  Sügisel lõigatakse tagasi, jagatakse kevadel.  Minu taim on pärit Maie aiast.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar