reede, 12. mai 2023

Jaapani asalea Schneeperle




Tõin omale esimese rodo, mis tohutute õiepungadega. Ja kõrgem kui lubatud. Hullud öökülmad lausa nädal järjest panid mind temaga jalutama, aga täna istutasin ta maha.

Jaapani asalead on populaarsed kevadised õitsejad aedades. Need vähese hooldusega põõsad õitsevad väga rikkalikult topeltõieliselt roheka keskmega.

See on  Rhododendron japonica ja Rhododendron nakaharae hübriid. Kääbuskasvulised kasvavad pigem laiusesse kui kõrgusse.

Aretanud Hans Hachmann 1998. aastal. Kasvab aeglaselt ja üsna maapinna lähedal, kümneaastane taim on umbes 35 cm kõrge ja 55 cm lai. Lehed on väikesed, ovaalsed, kergelt läikivad ja rohelised. Osalises varjus ja varjus on nad peaaegu lehtpuud, päikesepaistelistes kohtades võib osa lehti talve jooksul langeda ja taim teeb kevadel pärast õitsemist uued.
´Schneeperle´ on erakordne tutiliste õitega Jaapani asalea. Õied on valged nagu sadanud lumi ja õitsemine väga rikkalik. Õie läbimõõt 4-5 cm. Õitseb mai keskpaigast juuni alguseni. 

Lehed on väikesed, ovaalsed, kergelt läikivad ja keskmiselt rohelised. 

Jaapani asalead saab vormida pügamise teel, soovitavalt juunis, et neil oleks järgmiseks hooajaks aega õienuppude moodustamiseks. Kui kavatsete neid kujundada, ärge väetage neid kasvu kiirendamiseks. 
 Kasutage rododendronitele ja asaleadele, võib-olla kanarbikutaimedele spetsiaalseid väetisi. 

Parim on neid kogu aeg multšida, et muld oleks niiske. Ent liiga sügavale istutamisel taimed ei arene, neil suht pinnapealne õrnate juurtega juurestik. Ideaalne mullasegu istutamiseks on 1/3 turvast, 1/3 kõdunenud lehti või oma lubjata komposti ja 1/3 oma, eelistatavalt ümbertöödeldud mulda. Asalead teevad madalad juured laiusesse, nii et ärge istutage neid sügavale ja mitte mingil juhul raskesse, vett mitteläbilaskvasse mulda. Kuna tegemist on metsataimedega, vajavad nad niisket, kuid hästi kuivendatud pinnast, mis on rikas orgaanilise ainega, vajavad  teiste puude ja põõsaste osalist varju. Nad vajavad kerget, happelist, hästi läbilaskvat ja eelistatavalt pidevalt niisket (mitte vettinud) raua- ja fosforirikast mulda. 

Täielikult külmakindel kuni ca -29°C.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar