esmaspäev, 1. mai 2023

Vale rue-anemone Enemion biternatum


 False rue-anemone  Enemion biternatum on mitmeaastane rohttaim. Ta on kuni 50 cm kõrgune õrn taim, mis kasvab paksust kollakast juurest. Lehed on liitlehed, paiknevad kolmiti, umbes 2 cm laiuste lehtedega. Õied kasvavad nii lehe kaenlaalusest kui ka varre tipust, õiel on 5 valget tupplehte, mis näevad välja nagu kroonlehed. Seal on palju tolmukaid ja 2-5 pesakest südamikus, mis muutuvad teravateks folliikuliteks ja mis avanevad mööda ühte joont seemnete vabastamiseks. 

Taime aetakse sageli segi tuulelillega Thalictrum thalictroides, mis esineb samuti sarnastes kasvukohtades. Viimasel taimel on aga lehekesed, mille labad on ümaramad ja õied on alati otstes, mitte kunagi kaenlaaluses. Ka tuulelillel on viljad, mis lahti ei murdu. 

Vale rue anemone' l õied ja viljad märtsist maini rikkalikes metsades ja loopealsetel muldadel. Praegu on see teada ainult Steven’s Creeki kaitsealalt, mis asub Thurmondi tammi piirkonnast idas. Sarnase väljanägemisega tuulelilli leidub sarnastes elupaikades ja need on Thurmondi tammi piirkonnas üsna tavalised.

Üks väga armas ja õrnas kevadine lill ka minu aias.


1 kommentaar: