pühapäev, 10. september 2023

Krüsanteem, chrysanthemum

Krüsanteemid armastavad mulda, mis on küllastunud rohkete mineraalide ja toitainetega. Halval pinnasel on lill nõrk, selle varred arenevad halvasti ja pungad ei pruugi ilmuda. Nad ei talu suurte puude lähedust ega seisvat vett. Kastmisel vältida vee sattumist lehtedele. Neil on maapinnalähedane juurestik ja vajavad põua ajal kastmist, ka talvel maapinna korduv külmumine võib tõsta juured maapinnale, kus nad hukkuvad. Taimed vajavad head õhu ringlust. Vältida tuleks krüsanteemi istutust öise valgusallika lähedusse. Kui krüsanteem on juurdunud, andke lämmastikväetist. Krüsanteemide vaheline kaugus võiks olla 40-50 cm. Sügisel ei peaks neid kärpima, vaja on krüsanteemi lõigata, kui sel on haiged, kuivad ja mädanenud võrsed, et kogu põõsas ei nakatuks talvel. Kevadel lõigata maha surnud varred. Vanal tugeval taimel lõigake välja keskosa ja visake ära.

  

Ida-Aasiast pärit krüsanteem on Hiinas kasvanud enam kui 2500 aastat. Krüsanteemi pilt on Jaapani passi kaanel.




Krüsanteemide variatsioon Spoon mums on oma kuju poolest sarnane mõnele teisele liigile, sest nende kroonlehed on tipus lusikakujulised ja seetõttu on nad saanud selle nime.



Krüsanteemi vaasi panemiseks asetame nende varreotsad viieks sekundiks keevasse vette, see lagundab otstest varre­ struktuuri ja lill imeb märksa paremini vett. Kui seda ei tee, võivad õied närtsida juba mõne päevaga.
Kevadel on hea pistikud teha. Lõigatud pistikuid hoitakse mõnikümmend minutit õrnas kaaliumpermanganaadi lahuses, siis torgatakse turbapotti, mille peal 1—2 cm paksune liivakiht.  Niiskuse säilitamiseks kaetakse ajalehepaberiga. Jälgitakse, et on niiske. Kuu aja jooksul peaksid nad olema juurdunud välja istutamiseks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar