kolmapäev, 24. juuli 2019

Astilbe

Astilbed kasvatavad lehestikku päikese käes, aga ei õitse rikkalikult. Astilbed taluvad meie raskeid savimuldi. Eelistavad niiskust ja osalist varju. Nad ei talu läbikuivamist.
Chinensis tüüpi hiina astilbed saavad hakkama vähema niiskusega. Küllaldase niiskusega on nende värviilu ja struktuursus palju uhkem. Iga õisik koosneb sadadest pisikestest õitest. Õisikud erinevate kõrguste ja hoiakuga. Nad õitsevad rikkalikult, on pikaealised ja vähe-nõudlikud taimed. Armastavad valgust ja niiskust. Tavaline, veidi happelisem muld ja poolvari on neile sobivaim. Mineraalväetist ei anta, aga nad vajavad huumusrikast mulda. Istutatakse ümber ja jagatakse vähemalt 5 aasta järel. Sügisel ei maksa astilbe varsi maha lõigata, nad aitavad koguda külmade kaitseks lund, mis aitab kaasa edukale talvitumisele. Astilbel on madal juurestik ja puituv risoom. Üldiselt talvituvad astilbed võrdlemisi hästi. Kevadel eemaldatakse vanad surnud risoomid, lehed ja varred, siis ka jagatakse taim mitmeks osaks. 
Panin siit aia astilbed ritta õitsemise järjekorras.
Astilbe japonica Washington on varajane õitseja. Kreemjas valge õiega tugeval varrel. Kõrgus 50 - 75cm. Sobib osaliselt päikseline kasvukoht. Lehed on eriti ilusad, tumeda rohelise tooniga, läikivad, millel on kogu hooaja
jooksul erilised sügavad lillad või pronksjad servad.
Astilba Jaapani Washington (Washington), kõrgus 60 cm, õitseb juuli esimesel poolel


Astilbe japonica ´Peach Blossom´ Õrn roosakas õitseng ja tume, läikivroheline lehestik. Varane õitseja. Kõrgus 40-50cm.

Astilbe japonica ´Europa´.

Jaapani punaseid 2 küllalt sarnast. Ka nemad siin aias kõige varasemad ja suhteliselt madalad. Astilbe Montgomery´l on lopsakas sõnajalaga sarnane lehestik, mis varakevadel pronkspunaste toonidega ja küpseb tumeroheliseks. Erepunasem õis peaks olema.
  Sellise tooni ja heleda lehega on.
Astilba Younique Carmin (ainulaadne Carmine)
Roosad kõrgepoolsed 2 ühel ajal õitsevat astilbet, mis Lätist ostetud. Väga ilusad. Nimi tuleb tuvastada.
Astilba Younique hõbedane roosa (ainulaadne hõbedane roosa)
Astilbe 

 Astilba Jaapani koln (Köln), kõrgus 60 cm, õitseb juuli alguses. Uus.

 "Fanal" on kompaktne tumedate vartega kuni 60 cm, mis on tume punakasroheliste, jagatud läikivate lehede ja lühikeste tihedate sügavpunaste õitega. Üks varasemaid vaarikatooni õitega sorte. Ei õitsenud tänavu.Astilbe Arends Fanal (Fanal), kõrgus 65 cm, õitseb juuli keskpaigast.

Astilbe x arendsii 'Weisse Gloria' püstine lumivalge rombikujuline tihe õisik rohelise varre kohal. Tumerohelised läikivad lehed. Õitseb juuli - september. Kõrgus kuni 75cm. Peamine omadus on õisikute viljastumine. 


Hiina astilbe 'Milk and Honey' Suve keskel tugevatel vartel pikad, kohevad, hõbedaselt heleroosad valkjad õied. Õitseb veel augusti keskel. Kreemjasvalge värvus muutub vananedes punakaks. Kõrgus 70cm. Lehestik atraktiivne, teravate lehtedega, krobeline, matt.
Astilbe hiina piim ja mesi (piim ja mesi), kõrgus 40–60 cm, põuakindel, õitseb rikkalikult juuli keskpaigast augustini.



Astilbe arendsii 'Gloria Purpurea' lehestiku kõrgus 45cm, õitega 80cm.  Atraktiivne lehestik kevadepoole pronksjas muutub  suvel roheliseks.  Silmapaistev violetne-roosa õisik juulis.


A.crispa hiina astilbe Liliput kähar astilbe on tumedate kobrus lehtedega. Kõrgus 20cm. Ostetud taim oli turbasse pikeeritud ja et olin ta selliselt maha pannud, vaatasin, et hakkab surema. Siiski õnnestus ta elule turgutada. Varjutaim. Huvitava tekstuuriga läikiva tumerohelise lehestikuga tumepunaste vartega ja lõheroosade õitega suve lõpupoole õitsev.  Hilissügisel soovitav maapinnani tagasi lõigata. Jagada saab kevadel juurepalli. Sobiv viljakas niiskusthoidev pinnas.Astilbe lokkis Lilliput (Lilliput), kõrgus 25 cm, õitsemise aeg - juuli-august



Astilbe arendsii `Flamingo` Pikad kaarduvad graatsilised flamingoroosad õisikud puhkevad  juulis, kiirekasvuline. Lehestik läikiv, tumeroheline. Suhteliselt peen tekstuur eristab teda teistest. Kõrgus 70- 75 cm. Parim varjus ja poolvarjus. Ta on aretatud hübriid astilbe x arendsii ´Bressingham Ruby´ja astilbe japonica `Vesuvius´. 1992.aastast Hollandi Wim van Veeni juhitud aretusprogrammi raames.

Astilbe chinesis A. chinensis ´Purperlanze´ moodustab  meetri kõrguse taime rohelise, sügavalt lõhistunud lehtede ja tihedate, kohevate roosakas-lillade õitega. Õitseb kõige hiljem astilbedest.

Vanadest sortidest on 2 lillat ja kõrge valgeõieline. Valge veel augusti keskel väga ilus ja mõni neist alustab väga vara.
Astilbe arendsii ‘Hyazinth’Lehe pikkus 30 cm, lehed kevadel rohekaspruunid, õisikud tihedad 20–30 cm pikad, heleroosad (sirelilillad) Õitseb pikalt ja rikkalikult keskmiselt 20 päeva. Astilbe kõrgus 90 cm.





Astilbede reaga paistab hea välja üleminek erinevate taimerühmade vahel.





























2 kommentaari:

  1. Astilbed on tõesti kaunid nii lehestiku kui õisikute poolest.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Just! Olen neist tükk aega vaimustunud, nagu värviline meri.

      Kustuta