kolmapäev, 3. juuli 2019

Hosta

Tööriista valvamas.

Hosta


Jaapanis peetakse seda taime pühaks. Hostad on tegelikult liilialiste sugukonda kuuluvad varju taluvad hämmastavalt dekoratiivse lehestikuga, hea kohanemisvõimega taimed. Taluvad jahedamat kliimat sama hästi kui näiteks subtroopilist. Hostataim istutada rammusasse mulda, kindlasti peale istutamist aeg-ajalt kasta, kuni juurdunud. Kasta tuleks juurte ümbert, mitte lehtede pealt. Hostad ei edene liivasel pinnasel isegi siis, kui saavad hulga komposti, kui savi lisada, siis ehk. Lehed muudavad kasvu ajal oma toone vastavalt valgusele. Hostade kasvukoht on kevadel kaua tühi ja sügisene külm puudutab neid ruttu. Paljundamiseks soovitatakse sügist. Hosta istutamiseks on parim see koht, kuhu paistab hommikupäike. Hostad, millel on sinakas lehestik vajavad varju. Kõik hostad kasvavad hästi varjus. Paljud taluvad kogu päeva või osa sellest ka tugevamat päikesevalgust, just kollakamavärvilised.  Valgus, mida hosta koges, võib selle värvust tugevalt mõjutada. Sama sort võib erinevates valgusoludes olla märkimisväärselt erinev.  Parimad sügavad klaasjad värvid sinistele hostadele on varjulises kohas. Filtreeritud päikesevalgus on neile kõige parem, värvilised hostasordid saavutavad nii oma täieliku värvuskontrasti. Sordid, kus lehtedes on palju valget värvi põlevad väga kergesti liigse otsese kuuma pärastlõunase päikese käes. Paksude lehtedega taimed sobivad kuiva mulla korral paremini. Samas saavad hakkama suhteliselt vaeses pinnases. Siiski tuleks neid istutada niiskesse huumusrikkasse mulda. Kastke oma hostasid kohe, kui istutate ja andke neile esimesel ja teisel kasvuaastal regulaarselt vett. Oma täissuuruse saavutamiseks kulub kuni viis aastat. Sügisel tuleks närbuv lehestik tagasi lõigata ja taime ümbrus puhastada, ehk ka kasta. Kevad on hea aeg ka hostade jagamiseks. Konkureeriv juurestik nende juures pole hea.
Hosta perekonnanimega austatakse Austria botaanikut Nicholas Thomas Hostit (1761-1834) ja see nimetati esmakordselt 1812.a.  Perekond nimetati hiljem 1817. aastal Funkiaks botaaniku Heinrich Christian Funki auks, uskudes tol ajal, et Hosta on kehtetu nimi. Lõplikult ennistati Hosta perekonnanimeks 1905. aastal Rahvusvahelise Botaanikakongressi poolt. 
Funkia on mõnes piirkonnas endiselt populaarne üldnimetus. 
Hosta on perekond, kuhu kuulub umbes 70 varju armastavat, risoomilist, klombimoodustavat ja rohttaimelist mitmeaastast liiki, mis on levinud Jaapani, Korea, Hiina ja Ida-Venemaa avamaadel, metsamaa ääres ja lagendikul. Hostasid kasvatatakse peamiselt nende dekoratiivse lehestiku pärast. Varjatud, silmatorkavad, sageli tiheda kujuga, suuruse, värvi ja tekstuuriga põhjalehed tõusevad keskmisest risoomilisest võrast üles, moodustades ümara ja laialivalguva lehestiku. Kella- või lehtrikujulised õied on enamasti ühepoolsed, õitsevad kevade lõpus või suvel vertikaalsete, hargnemata, tavaliselt lehtedeta, mis tõusevad kroonilt või pookealusest ülespoole sageli lehestiku künka keskelt.
Hosta vajab siiski õigeaegset jootmist ja söötmist 3-4 korda hooajal, rammusat pinnast. Kohe kui kevadel end ilmutama hakkavad, toita lämmastikväetistega ja kuu möödudes kompleksväetistega, magneesiumsulfaat või Epson sool (mõrusool) neile hea. Savine ja kergesti tihenev pinnas takistab kasvu.
Hostad üldiselt kannatavad multśitud pinda, aga muld tuleks enne selle pealekandmist katta dolomiidijahu või pulbriga.
Enne talve lõigata hosta lehed maha maapinna lähedalt ja koristada.





Hosta montana "Aureomarginata" on esimene, mis ilmub kevadel ja tal on suur vee vajadus. Nn. mägihosta võib kasvada päikeselisemas paigas. Selle hosta lehtedel on rohelised keskmed, millel on eredad kullased ääred, kergelt lainelised gofreeritud lehed. Südamekujuline leht, kollakat värvi rohelisega sakke moodustava äärega. Lehe suurus 38 x 20,5 cm. Suur hosta. Kõrgus 60 - 65cm. Keskmine kasvukiirus, võtab poolteisemeetrise ala.
Väga alahinnatud hosta oma nime tõttu. See hosta nõuab aias tähelepanu. Heledate lavendliõitega.
(Jaapan / AHS 1987)
Hosta montana "Aureomarginata"




Kiwi Full Monty hosta. Kiwi Full Monty hosta on "Striptease" hosta ja sarnaneb oma vanematega. Kiwi Full Monty hostal on rikkalik sinine-roheline värv härmaste siniste lehtedega, mille sinise-rohelise kese on ümbritsetud valge joonega . Lehe keskosa koore värvi kullane, heleroheline, millest aeg-ajalt õhukesed valged triibud läbi jooksevad. Kasvab varjus või poolvarjus. See jõuline hosta on lavendiõites suve keskel.
Suur Hosta. Kõrgus 55 -60 cm. Kasvukiirus kiire kuni keskmine. Suurepärane elujõud.  Üks uhkemaid hostasid!  (Sligh 2000).

Inniswood Inniswood Gardens, Ohio, 1993. `Sun Glow` hosta. 
Keskmise kasvukiirusega. Kõrgus 60 - 65 cm laius võib ulatuda meetrini. Suur hosta. Erekuldsed lehed on ümbritsetud laia sügavrohelise äärega.  Ümardatud kuldse lehestiku ja laia sügava rohelise servaga on ta muutunud hosta maailma lemmikuks. Selle atraktiivsed väikesed tekstuuriga südamekujulised lehed püsivad kuldses värvitoonis, efektne varjund kogu hooaja jooksul. Lehed on 30 cm pikad ja 19-20 cm laiad, 14-16 leheroo paariga. Lehed on  kurrulised, sügava tekstuuriga, sügavalt lainelised, ja kaetud kerge kirmega. Muudab kasvuajal tunduvalt oma tooni.
Kesksuvel heledad lavendelsinised õied. Õitseb juuni lõpp, juuli keskpaik. Lehevärvid tulevad tugevamalt esile päikeses. Üks tähelepanuväärsemaid hostasid! 
Märkimisväärsed sordid veel `Innisglow`, `Innisjade`.

Varjus. ´Francee´ on hiline tärkaja, populaarne `Fortunei`. Suur hosta. Kõrgus 60 - 65 cm. Kiirekasvuline. Varjuline kasvukoht hea, võib ka päikeses. Õitseb rikkalikult lavendlivärvi õitega, mille kõrged õievarred on madala lehestiku kohal. Selle atraktiivsed tekstuuriga südamekujulised lehed jäävad metsaroheliseks, eristuvate valgete servadega kogu hooajaks. Väga kasulikud lõigatud lehed. Jaapanlaste poolt on eriti hinnatud hostade kevadised noored võrsed, mida tarvitatakse toiduks nii toorelt kui ka hautatult nagu spinatit. Köögiviljana kasutatavaid hostasid kutsutakse Jaapanis urui võiyuki-urui. Leht ka sushiks sobiv. Hosta „Francee” (fortunei) (v) tutvustas Minnie Klopping Nebraskast 1970. aastatel ja Ameerika Hostaühing registreeris tema nimel 1986. aastal.

Kasvab kiiresti ja sobib seega suurepäraselt maastikukujunduseks. Suurepärane suures konteineris. Klassikaline hosta...Iseloomulikud, eredad lillad võrsed tekivad väga hilja hooajal, nagu kõik Fortunei grupi hostad. Kitsalt lehtrikujulised õied ei avane alati .


 ´Francee´ päikeses.

Süstjalehine hosta Hosta lancifolia. Tal on sügisel kaua väga ilusad sinikellukjad õied. Nagu õitsev lill.

 Stiletto on väike mini hosta lavendel-lillade õitega juulis. Kõrgus 15-20 cm. Kiirekasvuline ja kasvab nii päikeses kui varjus. Kaarekujulised, pikad, kitsad, teravatipulised ja väga laineliste kollaste äärtega rohelised lehed. Moodustavad rosetilaadse puhmiku. Z4.

Golden Tiara on madalamapoolne, kollaseääreline Nakai hosta. Väga jõuliselt kasvav. Väga paljude sortide üheks sugupooleks. Üks populaarsematest hosta sortidest. Kasvab ca 40 cm kõrgeks. Lehe suurus 10,5 x 8,5cm. Liiga tihedas varjus ei värvu kontrastselt. Õied lavendellillad. Lehed ümarja kujuga, munajassüdajad ja leheserv ebakorrapärase kreemjaskollase servaga. Golden Tiara geenide ebastabiilsus on tekitanud palju uusi jõulisekasvulisi sorte ( Grand Tiara, Emerald Tiara, Diamond Tiara).Hosta 'Golden Tiara' (v)  See on Hosta nakaiana  ja selle registreeris Robert Savory Minnesotas 1977. aastal. Seda peetakse laialdaselt kohustuslikuks klassikaks oma ereda kevadvärvi ja ülikiire levitamise tõttu, on paljude järgnevate tutvustuste emataim. Leheserva värvus ja suurus võivad olla üsna erinevad. Sellele on omistatud Kuningliku Aiandusseltsi auhind (1993) ja 1994. aasta Alex J. Summersi Hosta auhind.


 Ei tea nime ehk ´August Moon´
 





Hosta fortunei ´Albopicta´


Ei tea nime. Sinihall hosta.


 
Ei tea nime.

 Ei tea nime. Sügiseks jääb lehele ühtlane valge serv.
 

Lainjas hosta Hosta undulata

´

`Sum ja Substance`on eriti suur hosta.See imeliselt julge, jämeda tekstuuriga lehestik võib olla aiakompositsioonis väga efektne. Üks suuremaid hostasid, võtab pooleteisemeetrise ala. Hea päikese taluvus. Lehestiku kõrgus 80 cm. Lehed ümara kujuga, lainelised 40 x 35,5cm, täiesti spektakulaarsed. Kiirekasvuline taim. Õied lavendlivärvi. Väga suured rohekaskollased lehed on päikeses kuldsed. Noor taim.
Arendas Florence Shaw ja registreeris tema nimel Paul Aden 1980. aastal. Selle vanem pole teada. 
Auhinnad 
2004 Aasta Hosta
1990 Alex J. Summersi preemia Kuningliku Aianduse Seltsi aiapilete auhind. 
osta 'Sum and Substance' on 1980. aasta introduktsioon, mida peetakse üheks parimaks kunagi kasutusele võetud kultivariks. Hiiglaslik lehehunnik, mille tipus on kesksuvel kahvatu lavendliõie kõrged laigud. 




Hosta Gold Standard on tugeva jõulise kasvuga suurepoolne hosta, mis võib 60 cm kõrguseks ja  poolteisemeetri laiuseks kasvada. Lehe suurus 22 x 15cm. Päikest taluv hosta. Suvest alates süveneb serva ebaregulaarne tume roheline värv ja keskosa hakkab heledamaks muutuma, kõigepealt kollakaks, seejärel heledamaks sidrunivärviliseks, peaaegu kooretooniliseks.  W. George Schmid peab „Gold Standard” H. 'Fortunei' mutatsiooniks. Huvitav, mõnel pildil näeb hoopis teistsugune välja, tal on ilusad valged õied madalal lehtede kohal ja lehed kuidagi krobulised. Tuleb ära oodata. Hostal on suve keskel lehestiku kohal kerkivad kõrgete õievarte otsas kellukesekujulised lavendliõied. Ta atraktiivsed suured tekstuuriga südamekujulised lehed võivad eredas valguses tulla peaaegu valgetena rohelise servaga ja algavad kevadel heleroheliselt, muutudes kollaseks, iseloomulike tumeroheliste servadega kogu hooaja vältel. Vili pole dekoratiivselt oluline. Hosta 'Gold Standard' (fortunei) (v) on keskmise suurusega kuni suur hosta, millel on lai ovaalsed, südaja kujuga, sikukujulised, kollased lehed ebakorrapäraste tumeroheliste servadega. Lehtede keskkohad tõusevad kevadel harilikuks, kuid muutuvad hooaja edenedes kuldkollaseks. Lehtede kollane värvus võib lõpuks hooaja lõpus valgeks muutuda. Lehtrikujulised roosakad lavendliõied õitsevad kesksuvel .


Päikest taluvate hostade nimekiri.

  • Albo-marginata
  • Antioch
  • Aphrodite (fragrant)
  • August Moon (yellow)
  • Aureo-Marginata
  • Blue Angel
  • Bright Lights
  • Emerald Tiara
  • Fire and Ice (white leaves with green edges)
  • Fragrant Bouquet (fragrant)
  • Francee (white variegated)
  • Fried Bananas (fragrant)
  • Fried Green Tomatoes (fragrant)
  • Garden Delight (fragrant)
  • Gold Drop
  • Gold Regal (yellow)
  • Gold Standard (yellow-tinged foliage)
  • Golden Sculpture Rising Sun (yellow)
  • Golden Tiara
  • Ground Sulphur
  • Guacamole (fragrant)
  • Honey Bells (fragrant)
  • Hosta plantaginea (fragrant)
  • Hydon Sunset
  • Inniswood (yellow variegated)
  • Invincible (fragrant, green)
  • Lancifolia
  • Liberty (thick leaves)
  • Medio-Variegata
  • Montreal
  • Nakai
  • Parky’s Gold
  • Pearl Lake (green hosta)
  • Popcorn
  • Queen Josephine
  • Rainforest Sunrise
  • Regal Splendor (yellow variegated)
  • Rhino Hide (thick leaves)
  • Royal Standard (fragrant flowers)
  • Sagae
  • Sea Fire
  • Shade Fanfare
  • Sieboldiana
  • So Sweet (fragrant)
  • Squash Casserole (yellow)
  • Stilleto
  • Sugar & Cream (fragrant)
  • Sum & Substance (chartreuse leaves)
  • Summer Fragrance (fragrant)
  • Sundance (yellow variegated)
  • Sun Power (yellow-tinged foliage)
  • Thunderbolt (thick leaves)
  • Twist of Lime
  • Wolverine
https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=targutalita20140612.2.5.1

https://maakodu.delfi.ee/news/maakodu/aed/stiilsed-hostad-on-lihtsasti-kasvatatavad?id=64354635

http://ak.rapina.ee/katrinu/hostad_2014a/index.html

Üks üllatav floks avas esimese silma, õis 4,5cm suurune `Gzhel`.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar