esmaspäev, 6. jaanuar 2020

Kolmekuningapäev



 Kolmekuningapäev täna.  Kaua üks hing ikka pühasid võib pidada. Pühad pühitsetakse välja kolmekuningapäeval.
 http://www.folklore.ee/erk/exhibits/show/kolmekuningapaev
Kõik selle aasta päevad on olnud valged kergest lumekirmest ja päikesest. Tänane hommik oli selge ja õnneks tuulevaikne ka. Nüüd õhtul udutab vihma.   Vaikset ilma kolmekuningapäeva eelsel ööl on peetud  enamasti saagisoodsaks. Jaanuarikuine sula ja vihm lubab omalt poolt ennustatavat külma ja vihmast suve, mis põldudele midagi head ei tõota. Pealegi ütlesid vanad inimesed, et “mis jaanuarikuul tegemata jääb, selle teeb veebruar topelt ära”, see aga ähvardab lükata kevade õiget algusaega kaugemale. Seevastu pikalt härmas puud jaanuaris pidavat ennustama head viljaaastat.  Ikka ihkaks päikselisi päevi.

Ilmumispüha, mil need kolm kuningat, hommikumaa tähetarka külastasid Petlemma, millega nn. kolmas jõul läbi saab on meile ikka kaunis tundmatud olnud.  Tähetargad tulid paganarahvaste hulgast ja kummardasid jõululast kui sündinud maailma Päästjat. Tema valgus sai tuttavaks, ilmus.
Vanim Melchior
Keskealine Balthasar 
Tumedanahaline Caspar 
Kolme kuninga nimetähed CMB ja aastaarv kirjutatavat kodu kaitseks ustele tänini Saksamaal. Tegelikult küll lühend väljendist "Christus mansionem benedicat" (Kristus õnnistab seda maja).
  
Kolm kingitust (kuld, viiruk ja mürr) viitavad sellele, et Kristus on ühtaegu nii kuningas, preester kui ka ohver. 

Kristus olevat taevatähe juhatusel leitud. Helendava tähe mulje on võimalik, kui Jupiter kohtub Saturniga Kalade tähtkujus.Tähetargad tõlgendasid seda taevanähtust astroloogia põhimõtete kohaselt järgmiselt: Iisraelis sünnib maailma valitseja. Sest Jupiter sümboliseerib maailmavalitsemist, Saturni peeti Palestiina planeediks ja Kalade tähtkuju Iisraeli tähtkujuks. Kalade ajastu olevat kestnud 2100 aastat. Ja nüüd oleme planeedil Maa Veevalaja ajastu lävel.

Praegu on taevakaardil kolm vägevat planeeti Jupiter, Saturn ja Pluuto liikumas Kaljukitse päikesemärgis. Kõik see seotud Päikese ja taevakehade liikumisega. Et Maa liikumine orbiidil toimub kogu aeg telje suhtes kalde all, on meile kingitud aastaaegade vaheldus.

https://www.youtube.com/watch?v=zmxX1kjB9QA
https://www.youtube.com/watch?v=yopZSoM9qcU
https://www.youtube.com/watch?v=yByyhidhki8&t=14s

Räägin sellest, millest tean väga vähe, aga mis näivad olevat väga tähtsad elus.

Kuu on me igapäevane kaaslane. Praegu on ta tõusul. Noorkuu Sõnni tähemärgis. Pärast täiskuud, Kuu langemise ajal taevalaotuses on hea aeg külvamiseks ja istutamiseks. Head uut aastat!

2 kommentaari:

  1. Jah, külvamine on tõesti plaanis. Se nn talikülv lõviosas ikka veel tegemata.

    VastaKustuta
  2. See meeldiv seeme mul veel otsimata.

    VastaKustuta