pühapäev, 16. august 2020

Punased floksid jt.




Phlox paniculata ´Tequila Sunrise´ oranźikaspunane õis lilla rattaga tsentris.

Õisikud keskmise suuruse ja tihedusega. Kompaktne puhmik sirgete varte ja tumerohelise lehestikuga.  Juulist alates hästi õitsenud. Punastest floksidest kõige silmatorkavam seni.

Tequila Sunrise on püstine kompaktne põõsas, millel on iseloomulik aeglane kasv. Kõrguselt kasvab sort kuni 80 cm. Vars on tugev, pruuni värvi. Varred on tugevad, lehestik tihe, lehed lansolaadid, ovaalsed, tumerohelised. Õisik on koonilise kujuga, suur ja tihe.
Õis on see, mis teda märkama paneb. Värvi nimetatakse koralliks, vaarika varjundiga. Õie läbimõõt on 3 cm, kuju on toru-lehtrikujuline. Aroom on tugev ja meeldiv.



Phlox paniculata .'Flamenko '
Autor: O.Kudryavtseva (Venemaa)
Aasta: 2008
Õis 3,4-3,6 cm Kõrgus: 60-70 cm
Õitseb juuli, august. Väga erepunane õis, särav oranžpunane. Tumeroheline lehestik loob ilusa kontrasti punase õiega. Keskmise suurusega tihedad õisikud. Puhmik kompaktne.


Phlox paniculata `Grenadine Dream`
Autor: J.Verschoor (Holland)
Aasta: 2007
Õis 3,3-3,5 cm Kõrgus: 75-80 cm
Õitsemine kesksuvest alates. Väga säravad ümmargused õied, mitte tuhmuvad. Tihe õisik. Kirgas vaarikpunane õis, mis pleekub täispäikeses. Ümarad õisikud on keskmise suuruse ja tihedusega. Puhmik tugev ja harunenud. Kasvab väga kiiresti ja sama kiiresti ka vananeb. Vajab tihedamat noorenduskuuri puhmiku jagamise teel. 
3,0; 50-60; KOOS; Punane karmiinpunane. Ei tuhmu päikese käes. Rattakujuline lill. Õisik on ümarkooniline, üsna tihe. Puks on kompaktne, vastupidav. Talvekindel, seenhaigustele vastupidav sort. Ta talub hästi ebasoodsaid ilmastikutingimusi.

Phlox paniculata ´Krasnaja śapotśka`
Autor:  L.Sukhoruchkina (Venemaa)
Aasta:   enne 1964. aastat
Õis 3,5-3,7 cm Kõrgus 75-80 cm kõrgem
Õitsemisaeg keskvarajane, pikalt õitsev. Burgundiapunane kergelt tuhm toon, tumeneb keskosast. Värv pole erk, aga kena. Õisik on ümarkooniline, keskmise suuruse ja tihedusega. Kompaktne ja vastupidav. 



Phlox paniculata `Timur`
Autor: P.Gaganov (Venemaa)

Aasta: 1956
Lillevärv: sügav korall-roosa oranži tooniga
Õis 3,7 cm,  Kõrgus 80 cm
Õitsemine kesksuvel. Kirgas sügav korallroosa õis valge kiirgava tsentri ja vaariklilla silmaga. Ei pleeku. Kroonlehed ei kannata vihma. Õis on rattakujuline, õisik ümarkooniline. Õisikud on suured ja keskmise tihedusega. Puhmik tugev, varred sirged ja rikkaliku lehestikuga. Kasvab ja paljuneb mõõdukalt. Mul juhtus temaga mitu õnnetust kahjuks.



Phlox paniculata `Ivan Zarja´  P.Gaganov (Venemaa) 1958
Hele oranž-punane kirsipunane silm 3,8; 80; Heleoranžikaspunane kirsirõngaga, särav, päikese käes kergelt hallikas. Tähekujuline lill. Õisik ovaalne-koonusjas, suur, lahtine, tihe. Kompaktne tugev põõsas, talvekindel. Kasvab kiiresti. Täiskasvanud taime kõrgus on 90 cm. Õite läbimõõt kuni 4 cm. Õitsemine juuli-august. Õis 3,6 - 3,8 cm Kõrgus 80 - 110 cm
Õitsemine hilja. Suur ümmargune kooniline õisik tähekujuline. Ere oranźikaspunane rattakujuline õis vaarikpunase silmaga tsentris.  Kroonlehed kattuvad ja on kergelt lainelised. Veidi käändunud kroonlehtede tagumised pooled on valged. Õisikule tekivad sellest erevalged triibukesed, mis teevad ta omapäraseks ja meeleolukaks. Värvus ei pleeku. Õisikud on väga suured ja keskmise tihedusega. Tugev paljuvarreline puhmik on rikkaliku lehestikuga. Õitseb kaua. Kasvab ja paljuneb kiiresti.


Phlox paniculata ` Cleopatra`
Aretusaasta 2014.
Geerling, P.
Väga ebatavaline, tähe kujuga, särav kirsi-roosa õis. Iga kroonleht on kahe väiksema tiivalaadse kroonlehega. Õie diameeter 3,4 cm. Tegemist pooltäidis-õiega! Õisik kooniline ja väga tihe. Varred tugevad ja püstised. Lehed ellipsikujulised, mõõdukalt nõgusad kuni kumerad. Magus, meeldiv, mõõdukalt aromaatne lõhn. Haigus- ja ilmastikukindel.



Phlox paniculata ` Twister´
Aretusaasta 2010-dad. Valge õis kirgas-roosade tähekujuliste triipudega kroonlehel. Õie diameeter 3,5 cm. Värvus ei ole stabiilne, isegi samas õisikus võivad olla erineva variatsiooniga õied. Õisikud suured. Sordi kõrgus ei ole samuti stabiilne.



Phlox paniculata ` Rayonnant´
Vana sort Prantsusmaalt XIX saj. keskpaigast. Lilla õis hõbedaste triibukestega ja suurepoolse vaarikpunase silmaga tsentris. Õie diameeter 4,2 cm. Kroonlehtede otsad väikese väljalõikega, mis annavad talle südame kuju. Suured, tihedad, kuppeljad õisikud. Ei kahjustu vihmaga. Tugev, kompaktne puhmik. Kasvab ja paljuneb aeglaselt.
Efektne, kindel ja mitte vananev sort!



Phlox paniculata `Oblako´Autor: E.Konstantinova (Venemaa) 1987
Õis 3,6-3,8 cm Kõrgus 70-80 cm
Õitsemine juuli-august. Valge õis siniste varjunditega.. Õietoruke lilla, pungad sinised. Puhmik jässakas ja rikkaliku tumerohelise lehestikuga. Õitseb väga kaua. Ilus lai õisik.




Phlox paniculata `Nevskii Briz´  O.Kudryavtseva (Venemaa) 2006
Õis 4,0 cm Kõrgus 75 cm
Õitsemine juuli-august. Ilusa kujuga, hele sireli-lilla õis valkja tooniga, milles ka sinist ja vaarikpunase rattaga tsentris. Õhtul muutub õis siniseks. Kroonlehed tiheda faktuuriga. Õisikud on suured ja tihedad. Puhmik kompaktne. 





Phlox paniculata `Mister X´  E.Konstantinova (Venemaa) 2006
Õis 2,5-2,7 cm Kõrgus: 60-70 cm
Õitsemine juuli-august. Õievärv lilla hõbedase suitsususega, metalse läikega vaarikpunase silmaga tsentris. Ümarad tihedad õisikud. Puhmik on tugev, kergelt harunenud. Elujõuline ja kiiresti paljunev. Keskmise suurusega õisikutega, ühtlaselt ruttu värvuv. Ilus äratuntav sort.


Phlox paniculata ´Mike´s Favourite´Autor: J.Verschoor (Madalmaad) Aasta: 2013
Õis  2-2,6 cm madalapoolne. Õied väiksed. Kroonlehed osaliselt katavad üksteist. Rattakujuline puhas valge õis tumelilla silmaga tsentris. Ümar tihe õisik, kergelt laineline.  Rikkalik lehestik. Tugev püstine puhmik. Kompaktne. Väga silmapaistva värvikontrastiga. Eelistab päikesepaistelist või veidi varjulisemat kasvukohta. Soovib viljakat huumusrikast ja parasniisket pinnast. Haiguskindel. 

Phlox paniculata ´Bright Eyes´ Vana aja floks, kuid siiski üks parimatest. Õis on kahvaturoosa karmiinpunase silma ja suure õiega, kõrgus meetri ümber. Hilisem taolise õiega floks on ´Europa´.B.Symons-Jeune 1967Soe puhas roosa toon särava karmiinsilmaga. Õisik on suur, ümarkooniline, üsna tihe.


Phlox paniculata ´Miss Pepper´ 1992.a. GBBartels (Holland). Õis roosa vaarikpunase silmaga. Õie suurus 2.5-2,8 cm. Õisik väga suur, millel palju oksi. Suuri ümarkoonusekujulisi õisikuid iseloomustab tihe õite asetus. 

 Püstine kompaktne põõsas.  Taim kasvab üsna kiiresti. Pikad varred on tugevad ja vetruvad, tihedalt kaetud rohelise lehestikuga. Lansolaatsed lehed on piklikud, asetsevad vastupidiselt. Kõrgus kuni 120 cm. Keskhiline õitseja. 

 




Phlox paniculata ´Goluboi dõm´ Krasnova, N. 1966
Hiline õitseja. Kõrgus kuni 120 cm
Rattakujuline valge roosakas õis lillade varjude ja joontega ning vaarikpunase võruga tsentris. Kroonlehed kattuvad, nendest pool on sirelililla ja teine pool helelilla. Kollased tolmukad. Tihedad õisikud. Õie suurus 4 cm.




Phlox paniculata ´Groza´ B.Kvasnikov (Venemaa) 1949
Tema eripära on õielehtede sakiline serv. Keskvarajane õitseja. Õis 3,8-4,0 cm.  Kõrgus: 80-85 cm
Värvilt lilla-lilla natuke pleegiva olekuga, keskel punalilla silm
Suur ümmargune õisik. Sirelilla õis suure valge tähe ja lillavioletse väikese vaarikpunase silmaga tsentris. Kirkad lillad pungad, õite lilla pleekuv. Tugev paljuvarreline puhmik, vajab toestust. Külmal suvel õitseb rikkalikult ja kaua. Kuuma ei talu. Kasvab ja paljuneb kiiresti. Talvekindel. Pikk õitseaeg.

Phlox paniculata 'Flame Light Blue' on madalakasvuline, püstine, jahukastekindel. Õitseb juuni lõpust septembrini.
Üks varasemaid ja väga kaua õitsev roosa suure valge silmaga. Ilusa tumeda varrega. Ilmselt ´Tsvet Jabloni´ .



Phlox paniculata `Aureole` . Fuksiaroosa õie serv on rohekas-kollane.  Kõrgus 90 cm. Tõepoolest üks ebaõnnestunud floksisort. Ei moodusta õiekübarat ja õitsenud pruunid õiepead jäävad tugevalt kohale. 
Phlox younique cerise või Pangodi Punane
Phlox paniculata ´Adessa Red´.

Phlox paniculata ´Uspeh´.




Helelilla.
Tumelilla. Või arvata, et sort Nicky, mis õitseb juunist septembrini. Südamikuosa veidi tumedam. Õis elab 1 nädala, igal varrel neid mitu tosinat.

Floksid vajavad heaks kasvuks niiske kliimaga heinamaad, metsaserva või jõe lagendikke mõõdukalt soojas kohas. Floksid lähevad õide, kui pole liiga kuum. Päris mitmed sordid hakkavad alles nüüd õit näitama. Et taimed hästi kasvaksid ja õitseksid vajavad nad praegu kaaliumi ja fosforit. Et ka pärast õitsemist rohelised pealsed taimele jõudu annaks. Floks kerkib kasvades maapinnale. Seda näitab tume varreosa kuivanud lehtedega. Ta peaks istutama labida sügavusele. 3 aasta järel taim laiali istutada. Sügisepoole tuhk, kaaliumväetis (ja multś ) taime ümber. Floks vajab vett, aga kasta ei tohi külma kaevuveega ja vett tuleb anda maapinnale, mitte lehtedele ja vartele. Vett anda nii, et see ulatuks 25cm sügavusele.
Hilissügisel lõigatakse maapinna lähedalt maha ja koristatakse jäänused, et taimed püsiksid terved. Lehtpuu tuhk hea. Floksid ei kannata multśitud pinda. Tekivad kõikvõimalikud seenhaigused. Järsk temperatuuri kõikumine võib ka jahukastet põhjustada.

 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar