neljapäev, 27. august 2020

Rudbeckia hirta karvane päevakübar Cherry Brandy


Karvase päevakübara Rudbeckia hirta Cherry Brandy  sügavalt maroonpunased õied tumeda šokolaadi keskmega. 2-aastane. Õie läbimõõt kuni 10cm. Kõrgus 60cm ümber.Võib ellu jääda mitmeks hooajaks. Külvab end ise kui lasta neil karvastel seemikutel kasvada. Lehed on karvased, ka vartel karvakesed.  Ta on esimene punaseõieline Rudbeckia, mis on saadaval seemnete kujul. Eelistab niisket viljakat mulda ja päikesepaistet. Kui härjasilmi või karikakraid vaevavad lehetäid, siis päevakübarad on kergelt hooldatavad ja ka lõikelillena kaunid.

Rudbeckia hirta ´Autumn colors´ karvane päevakübar, mida möödundsuvi oli hulgim, tänavu vaid ühe varrega, aga kõrgust meetri jagu.  Kuigi Rudbeckia on põuakindel, õitseb see paremini rohke niiskusega.


Lääne päevakübar Rudbeckia occidentalis 'Green Wizard'´. (Roheline võlur) . Hargnemata vars, laiad ovaalsed lehed 30cm ja teravatipulised. Õie kroonlehed praktiliselt puuduvad, vaid rohekad tupplehed ümber pikapoolse lillakaspruuni südamiku ja sellel tillukesed ketasõisikud. Õitseb suvel, sobib päikesepaisteline kasvukoht või poolvari. Väga ebatavaline taim tahaplaanile. Vaasis kaua värskena püsiv lõikelill. Kiiresti täissuuruses taime moodustav.
Sellel taimel on väga originaalne lillekuju: tume kumer keskosa on ümbritsetud roheliste kroonlehtedega.
Õisik on ilma õiteta ja näeb välja nagu must koonus, mida ümbritsevad rohelised kandelehed.
Õistaime kõrgus: 100-120 cm.
Looduslik õitsemisperiood: juuli-september. Põuakindel ja üsna külmakindel, pinnase suhtes ei ole nõudlik. Lilleseadetes võib olla väga originaalne. Hea meetaim.  Lõigake varred maha hilissügisel.

Rudbeckia occidentalis "Black Beauty" sellele sarnane.




Erinevused siilkübarate Echinacea ja päevakübarate Rudbeckia vahel on asjatundmatule raskelt märgatavad. Silmale vaevalt nähtavad kahe liigi erisused tulevad esile õisikuid omavahel võrreldes.
Siilkübaral kinnituvad õisikupõhjale teravad ja jäigad sõkalsoomused, päevakübaral need puuduvad. Siilkübara õisiku keelõied on punased või roosad (harva kollased – E. paradoxa), päevakübara keelõied on kollased või pruunid.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar