neljapäev, 27. august 2020

Helenium

Helenium on pärit Põhja-Ameerikast. Heleeniume on rohkem kui 30 tüüpi. Üheaastaseid ja mitmeaastaseid. Kevadeks moodustuvad varre maa-alusele osale pungad ja tuleb juurtega lehestiku rosett. Varred on neil sirged ja ülaosas hargnevad võimsateks õisikukorvideks, kõrgus olenevalt sordist keskeltläbi 1,6 meetrit.
Heleeniumi kuivatatud lehti on iidsetest aegadest kasutatud nuusktubakana, et aevastada. Kuivatatud lehed sissehingamisel tekitavad aevastusreaktsiooni ja arvati, et see vabastab keha kurjast vaimust. Tema ingliskeelseks nimeks on "sneezeweed". Heleeniumid ehk säralilled vajavad püsivalt parasniisket mulda ja päikest. Kuival ajal tuleb neid kasta. Perekonda Helenium L. nimetas ja kirjeldas Carl von Linnaeus sellena Species Plantarumi esmatrüki teises köites 1753. aastal. 
H. hoopesii - kuldheleenium on haruldus. Tal on kuldkollased korvõisikud, mille avab varakult augustis. Kõrgus küündib vaid 60 cm-ni .


Heleeniumid ei saavuta oma lõplikku kõrgust enne teist aastat. Nende suuruse piiramiseks võib lõigata taime mais tagasi umbes 30 cm kõrguseks. See mitte ainult ei vähenda nende lõplikku kõrgust, vaid lükkab ka õitsemist nädala või kahe võrra edasi. Teen seda poolte lille kännastega, et õitsemist jaguks. Sügised on ju erinevad. Paljundamiseks saab taimi jagada kevadel. Helenium x hybridum tuleks istutada ümber vähemalt iga 4 aasta järel, sest ta kerkib puhmiku kasvades järjest rohkem maapinnale, ning võib ilmatingimustest kahjustada saada.
Siin aias kolme erineva heleeniumi õiehakatised. Nad on tohutu õielaviiniga sügisel. 
Sügisel lõigata maapinnani maha.

1.Tema nimi  tundmatu.
Ilmselt on ta heleenium ´Waltraut´ vaseoranzi pehme oranzi alaosa, pruuni keskme ja roostes oranziga. Kuldne õietolm keskel. Väga kõrge taim Gustav Deutschmanni poolt aastast 1947, Waltraut on tüdruku nimi.




2.Kollane on väga kõrge, võimas põõsas.  Helenium 'Zimbelstern´kirjeldus on kõige lähedasem sellele taimele.


3.Tema nimi on Helenium x hybridum ´Chelsey' Kõrgus 60-80. Vaskpunased korvõied augustist oktoobrini.  Karmiinpunased õied, millel on erekollased pritsmed, väiksem kultivar, mis on kompaktsem kui enamik heleniume.


Nimi Helenium on tuletatud kreekakeelsest sõnast "helenion", mis arvatakse tähistavat Trooja Helenat.




















 



















2 kommentaari:

  1. Praegu ongi pilkupüüdvate õitega hortensiate aeg. Paar taime on meie aiaski kasvama pandud. Ilusat sügisaeda!

    VastaKustuta