laupäev, 21. oktoober 2023

Paju "Hakuro Nishiki" salix integra


 Jaapani täislehine paju "Hakuro Nishiki" on heitlehine põõsas, mis kuulub paju perekonda, kuid on selle perekonna esindajatest erineva välimusega. Oleme harjunud, et harilik paju on kõrge puu, millel on üsna laialivalguv võra. Aga "Hakuro Nishiki" on väike põõsas, millel on ülespoole kasvavad võrsed ja kirevad lehed. Varakevadel ilmuvad Jaapani pajul paljastele vartele tumelillad kollakasrohelised lillaka tooniga pungad. Taime uus lehestik on  kõigepealt roosa, siis kreemikas-valge-roheline. Puu lehed on täpilised, üsna õrna varjundiga. Siin on segatud beež-roheline, heleroheline ja isegi roosakas värv, mis muutuvad sõltuvalt aastaajast. Mida rohkem temperatuur langeb, seda küllastunuma värvi lehed omandavad aga kontrastsus väheneb. Maastikukujundajad hindavad seda sorti sest, et selle kroonile saab anda mis tahes kuju, samuti on see võimeline kasvama peaaegu igas piirkonnas ilma erilist hoolt nõudmata. Sellel taimel on segalillepeenras suurepärane mõju, kuna ta lehestik on nii ebatavaline.  Võra, mille läbimõõt saab olema umbes 3 meetrit, on ümara kujuga. See moodustub tänu sellele, et pikad, laialivalguvad oksad kasvavad ülespoole. Mida vanem puu, seda rohkem selle võrsed painduvad, mille tõttu isegi taimed, mis ei ole õigeaegselt kärbitud, omandavad ümara kuju.

 Mida rohkem valgust taim saab, seda aktiivsemalt ta areneb, saavutades suurima võimaliku suuruse. Tuuline koht pole ka hea.  Kõige sobivam pinnas on savine, kuid hea drenaaźiga. Talub -30 kraadi.

Pistikutest saadakse põõsasjas vorm. Protseduur viiakse läbi kevade alguses järgmiselt. Võrsed on võetud 1 -aastaselt emapõõsalt. Seda tuleb teha enne kasvuperioodi algust. Järgmisena kuivatatakse lõige ja seejärel asetatakse pistikud  mulda aprillis või mais. Enne seda asetatakse võrse juurte poolt mitmeks tunniks vette, millele lisatakse spetsiaalset juurt moodustavat stimulanti. 

Selle sordi paju juurdub üsna kiiresti ja aasta pärast saate selle istutada alalisse kohta

Pajupuud on pikka aega olnud populaarsed oma graatsiliselt kaetud okste ja elegantsete lehtede poolest, mis tuule käes värisevad ja lehvivad. Kolmevärvilised laigulised pajud viivad selle efekti järgmisele tasemele, koos vapustava värvimuutusega, nihkudes kahvaturoosadest lehtedest valkjasrohelisteni. 
Laigulistel pajupuudel on õrnalt kaarduvad oksad, piklikud kitsad kirjud lehed. Nende värvid muutuvad aastaaegadega. Lehed on kevadel roosaka varjundiga ja suvel valkjasrohelised, laigulised. Värvid on kõige eredamad, kui puud on istutatud otsese päikesevalguse kätte. Pügamine soodustab uut kasvu erksama värviga.

Sügisel muutuvad lehed kollaseks ja langevad, paljastades talveks korallipunased varred. 

Paju tunneb end veekogude kallastel suurepäraselt.  


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar