esmaspäev, 2. oktoober 2023

´Dame de Coeur´ hübriidteeroos

 Dame de Coer tähendab prantsuse keeles ´südamete kuninganna´.


´Dame de Coeur´ roos on vana hübriidteeroos, mida sageli nimetatakse ´mustaks roosiks´, mis 
kannab tumedalt hõõguvaid punaseid õisi, mis tumenevad vananedes roosiaias väga tumepunaseks. 

Kõrgus 80-100 cm, laius 60 cm. Põõsas pisut laiuva kasvukujuga ja sirgete tugevate võrsetega. Väga suured 12 cm kirsipunased täidisõied.

´Dame de Coeur´ on kogu suve vältel tihedasti kaetud hästivärvunud ja meeldivalt lõhnavate õitega, mis asetsevad 3-4 kaupa kobaras. Lehed tumerohelised ja läikivad. Väga hea talvekindlusega roos, kuid vajab siiski katmist. Sort on ebasoodsate kasvutingimuste korral vastuvõtlik roostele ja tahmlaiksusele, jahukaste suhtes ei ole eriti tundlik. Sobib mitmesugustel istutusaladel kasvatamiseks. Siiski meeldib talle päikesepaisteline kasvukoht ja kergelt niiske, kuid väga hea drenaažiga pinnas. Ta saab hästi hakkama kõikidel mullatüüpidel, kuid eelistab lubjarikkaid muldi. See roos on väga vastupidav, talub meretuult ja õhusaastet.

See sort on Belgia roosiaretajalt Louis Lens aastast 1958. 

Legendaarse aedroosi "Peace" ja "Independence" ristand.

Põõsasroose saab sügavalt tagasi pügada. Lõika oksad tagasi 5–15 sentimeetri pikkuseks pookimiskohast kõrgemalt. Pookimiskoha võib tavaliselt ära tunda kus puidu osa pakseneb. Püüdke alati lõigata oksi selle koha pealt, kus nn. silm areneb väljapoole. See on väljapoole suunatud lehepung. Sissepoole suunduvad oksad tuleks lõigata täielikult tagasi. Nii kasvab põõsas alati tasakaalustatult. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar