reede, 13. oktoober 2023

Palmengarten Frankfurt KORsilan pinnakatteroos

Üks veel sügisel uhket ilu näitav roos on Palmengarten Frankfurt KORsilan pinnakatteroos. Siin aias alles 2023.augustist. Keskmiselt meeter laiust ja kõrgust. 

Palmengarten on Frankfurdi vaatamisväärsus, kus on ka roosiaed. Ja sellele botaanikaaiale pühendatud roos on Palmengarten Frankfurt KORsilan pinnakatteroos, sügavroosa põõsas, registreerimisnimega KORsilan.
'Palmgarten Frankfurt'i hübridiseeris 1988. aastal Saksamaal W. Kordes & Sons.   (The Fairy x Temple Bells) x (Bubble Bath x Lilli Marleen).  Roosisorti on hinnatud ADR sertifikaadiga. Seda antakse välja Saksamaal testitud roosisortidele, mis tõusevad esile haigus- ja külmakindluse, dekoratiivsuse, õierikkuse vms silmapaistva omaduse poolest.  Talub ka soola ja kehvi tingimusi. Selle roosi ilu ei seisne mitte üksnes õites, vaid põõsa mõjus tervikuna. Tavaliselt istutatakse suurte rühmadena maastikus või pinnakatteroosina. Õied on roosad, lilla varjundiga, kobarates, iga õis 4cm läbimõõduga.  Lehestik on väike, tihe, terve, värvuselt tumeroheline. See põõsasroos õitseb kogu hooaja sügavroosade õitega. Pleekunud õite eemaldamine soodustab taime uuesti õitsemist. Kärpida saab kevadel, lõigates tagasi nii surnud või haige puidu kui ka vanad oksad. Soojemas piirkonnas piisab allesjäänud taime lõikamisest 1/3 võrra. Kui kliima on jahedam, vähendage rohkem kui 1/3. Muul ajal eemaldage ja hävitage haige lehestik. Roosil kasta maapinda, mitte lehestikku.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar