teisipäev, 7. mai 2024

Buen camino!

Palverännakuid tehti juba 9.sajandil ja Santiago de Compostelasse jõudes oli õigus sümboolset merikarpi kanda, millega sai lunastuse kõigi pattude eest. Neid, kes Santiagosse tulid, tulid mitmeid teid pidi. Teid tähistasid kollased nooled ja kivipostid kammkarbi embleemi ja kilomeetrite arvuga Santiago de Compostelani. 

Need kivipostid andsidki alul teabe läbitud kilomeetrite kohta. On aga olemas camino.ninja/app võrguühenduseta ja tasuta kasutamiseks, kus näed oma asukohta ja saad planeerida järgmise päeva läbitavad kohad. Ikoonidega on märgitud poed, restoranid, rongijaamad, ööbimiskohad jm. Pilgrimi ehk palveränduritele mõeldud 3 käigulist menüüd pakkusid mitmed restoranid.

Kõik teelolijad tervitavad üksteist Buen camino! ja teelolijaid on palju. Santiagole lähemale jõudes olid paljud teelolijad jalgratastega. Mõningad kivised kõrgusse tõusud ja langused näisid nende jaoks raskemad kui jala teel olijatele. 

Õhtupoole viimaseid kilomeetreid enne ööbimiskohta tuli end kätte võtta, sest need näisid kõige raskemad. Aga kui sai duśśi alt läbi käidud, sai ikka asukohta uudistamas ja einestamas käia.

Portugali poole jääb Valenca, kust piirijõe Minho ületame sildapidi ja Hispaania poolne piirilinn on Tui. Riikide piiril on ajavahe 1 tund. Porrino, Vigo, Redondela,


Pontevedra, Valga, Podron, Caldas de Reyes - need on suuremad väikelinnad teel. Hispaanias oli juba külmem. Portugalis näis, et isegi näpud saavad päikesepõletuse. Aga ilmadega meil väga vedas, sest vihma me kaela ei saanud.

16.aprillil alustasime teed ja 24.aprilli õhtuks jõudsime Santiagosse. Valides otseteed läksime lõksu, kus jalakäijate liiklemine oli keelatud ja tegime veel ringe. Suurelt kirikväljakult võtsime lihtsalt takso, et Apartementi jõuda. Järgmisel päeval läksime seljakottideta oma Compostela dokumendile järele ja saime kirja 280km. Olime igapäevaselt  kirikutest, söögi- ja ööbimiskohtadest templeid korjanud. Oli, mille üle rõõmustada. https://www.facebook.com/reel/2848723848601859

Otsustasime päeva veeta Fisterras, mis kaunis suvituslinn. Sinna sõitsime ja bussiaknast nähtut tuli nautida.
Tagasisõit kujunes keerukamaks. Bussiga Santiagosse, et rongiga edasi saada. Aga rongile pileteid ei müüdud, sest piletid olid välja müüdud. Piletid saime tund hilisemale rongile Redondelasse ja sealt edasi saamine oli küsitav, sest oli juba südaöö. Mingi lingi kaudu sai tellida takso, aga kui rong peatuma hakkas, tuli teade, et takso on katki. Meid oli 5 ja tavalisse taksosse me ei mahtunuks, aga meil siiski oli õnne ja saime takso, mis viis meid broneeritud korterisse Portos. Aga Porto oli parimate elamuste koht, sest 2 päeva olid meie päralt.

jätkub







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar