laupäev, 4. mai 2024

Portost Santiagosse

1.aprill. 18°C sooja. Suvine lausa. Tegin ümberistutusi.  Üllatusin et kellakeeramine oli toimunud.

2.aprill päevane temp 5°C tuuline, vihmane. Korrastasin kasvuhoonet. Sealgi oli külm.

3.apr.ikka teravad kontrastid, päris koerailm. Maapind valge. 

4.apr. keskpäeval -1°C, lumi eilsest maas, päike küll väljas.

5.aprill lumesadu. Panin kasvuhoones kokku ühe võib öelda, et kehva lego sisekasvuhoonest, mis aitab taimedel elus püsida kui veel külm, et külm kõike ei saaks.

6.aprilli päeval 5°C

7.aprillil 10°C Tegin külvid õue. Hernes, peet, porgand, salatid, redis.

Tallinna päev

9.üks imeline ilm, täielik rekordkuumus

10.aprill on 10 kraadi võrra külmem.

15.aprill oli lend Portugali linna Porto. Pakkisin oma ettekasvatatud tomatid kasvuhoones olevasse pisikasvuhoonesse ja nad pidasid üllatavalt need siinkäinud külmad üle.

Portugalis oli suur suvi, kõikjal olid sidrunipuud vilju täis, ka mandariinipuud.

Läksime palverännakule Portost Santiagosse. Olime oma 4-se kampaga. Hiljem juba viiekesi. Camino passid saime kätte Porto

katedraalist, mida tuntakse kohapeal erinevate nimede all ja mis kõik austavad Neitsi Maarjat. 12. sajandi roomakatoliku kirik.
Kiriku vastas oli selline sammas, kus vanasti kurjategijaid poodi.
Päevaretked olid keskeltläbi 25 km pikkused. Jaakobi tee kulges meil piki ookeani kallast. Esimesed päevad võtsime veidi rahulikumalt. Et olime hirmutatud jalgade hukkaminekust, panime hoolega plaastreid. Mul tekkis jalapõhja alla 2 suurt villi, mis valu ei teinud ja reisi lõpuks olid kadunud. Pildi tegemiseks telefoni sel teel väga välja ei otsinud, kui seljakotid seljas. Läbisime 280km.

Üllatav oli näha, kuidas kallad õitsesid metsikult tihnikutes. Neid oli palju. Linnaosades ka varjulistes kohtades. Põldudel oli palju kollaseid õisi. Algusepoole oli palju laudteid, aga liikuda sai ka asfalti mööda ja metsaalustes. Asulad olid kõrgendikel, kus sik-sakilised liikumised. Päikese kuumus nõudis pidevalt vett ja peakatet. Arvasin, et ei söö eriti sel retkel, aga portugali toidud on maitsvad, palju on kalaroogasid ja veinid on head. 1-2 eurot pudel. Ööbimiskohti oli erinevaid. Ainuke ujumine oli ühes kõrghotelli basseinis. Meeldejäävam oli aga ühes albergues vastuvõtu õhtusöögi korraldanud Pedro. 34 ööbijat olid 15 eri rahvusest. Peeti kõnesid ja lauale toodi 2 suurt supipotti ja veinid, keedetud munad ja saiad.

Paljud aiad olid ääristatud viinapuudega. Mais oli 2m kõrgune. Kartulipealsed olid suured ja kohati kasvasid viinapuude all.
Portugal üldse jättis väga hea tunde, seal rahvas tegeles põlluharimisega ja olid kaunid aiad. Hispaania oli ses osas väga kesine, ka hinnad olid soolasemad.  

jätkub


3 kommentaari:

  1. Sa oled ikka väga tubli - nii pikk maa jalgsi läbi käia! Igatahes huvitav ettevõtmine. Portugal on jah väga ilus maa.

    VastaKustuta
  2. Portugal on ilus,väga põnev ettevõtmine.Ootan põnevusega kuhu edasine tee viis?

    VastaKustuta
  3. Nii tublid kõndijad. Ma ei suutnud isegi mitukümmend aastat tagasi üle 15 km järjest käia.

    VastaKustuta