neljapäev, 27. juuni 2024

Pojengid juunis 2024

Noori pojenge omajagu sel aastal õitses.


Valgeõieline pojeng 'Couronne d'Or'  Pärandsort (1873). Carlot. Suured ühtlaselt ümarad kausikujulised kahekordsed elevandiluuvalged lõhnavad õied, õielehtede otstes on karmiinpunaseid sälke  ja keskel kollased tolmukad - südamiku ümber nagu kuldne võru. Välimised kroonlehed mõnikord kahvaturoosad. Õitseb mai lõpus. Õie läbimõõt kuni 16cm. Tugevad varred, hea lopsakas lehestik. 100cm kõrgune. Kuulub poolroosade pojengide rühma. Vajab toestamist.

Paeonia  lactiflora ´Gardenia´ Hübriidpojeng .Lins, USA, 1955. Roosa varjundiga, pungadest tulevad valged suured (22cm) täidlased roosikujulised õied. Tugevad varred. Kõrgus meetri ümber. Hulk külgpungi tagab pikaajalise õitsemise.


Paeonia lactiflora 'Do Tell', 

1946. aasta Edward Auteni hübriid. Rohtne pojeng, millel on väga suured jaapani- või anemone-tüüpi pool-topelt-kooreroosad tumedamate roosikestega ebatavalised õied. Keskmise varajase õitsemisega sort. 80 cm kõrgune. 2004. aastal sai ta APS-i kuldmedali. - ALM, korduvalt kantud APS näituste autahvlile


 Paeonia lactiflora 'Catherine Fonteyn' Van der Valk / Van der Zwet (Holland), 1952

See on üks väheseid Hollandi pojengisorte. Madalmaade lõikelilletööstuses väga levinud sort. Suurte roosade topeltõielehtedega, mis pleegivad valgeks ja  kollased tolmukad muutuvad paremini nähtavaks, kui kroonlehed muutuvad peaaegu valgeks. Jõuline, tugevate vartega, hea hulk külgpungasid pikendavad õitsemisaega. See hübriid ei talu niiskust. Õitseb juuni-juuli.


Festiva Maxima
Paeonia Pastel Splendor


Karl Rosenfeld

Bartzella

Do Tell
Paeonia lactiflora ´Alertie´ Tundmatu päritoluga vana sort.
Pehmete roosade topeltõitega sort tumedama keskosaga.
 Paeonia 'Cora Stubbs'
Keskmisekasvuline keskmise õitsemise algusega. Suured lõhnavad Jaapani tüüpi õied. Kroonlehed roosad, keskelt roosa valge kirjud.

Angel  Cheeks


Paeonia 'Eden's Perfume'

Eedeni parfüümipojeng on teie silmadele ja ninale nauditav oma taevalikult lõhnavate suurte roosade õitega. Eedeni parfüümi peetakse üheks lõhnavamaks pojengiks. Pehmete roosade kroonlehtede kihid ja kihid loovad peeneid Damask Rose lõhnaga õisi.  Suured kahekordsed õitsengud võivad ulatuda kuni 17cm ja on kaetud roosade kroonlehtedega. Eedeni parfüümi pole hinnatud mitte ainult selle aroomi, vaid ka selle struktuuri poolest, sest see on kompaktne kasvaja, kellel on tugevad varred, mis sobivad ideaalselt lõikamiseks!

Kõrgus 90, laius 60.


Paeonia hybrid (peregrina x lactiflora) PINK HAWAIIAN CORAL
Aretaja: Roy G. Klehm, USA. Registreeritud 1981.a.
Auhinnad: APS Gold Medal 2000. APS Award of Landscape Merit 2009.
Keskvarajane õitsemisaeg. Kõrgus 90 cm.



Paeonia 'Gay Paree'
Madalakasvuline hiline õitseja. Jaapani tüüpi lõhnavatel õitel on tumeroosad kroonlehed ja kreemikasvalge südamik. Pikaealine, vastupidav ja vähest hoolt vajav püsilill. Eelistab parasniiske viljaka pinnasega sügavapõhjalist ja päikeseküllast kasvukohta. Paljundatakse tavaliselt juurika jagamise teel.

Neoon

Paeonia  lactiflora ´Pecher´ Calot 1867.a. on nägemus graatsilisusest ja elegantsist oma pehmete roosade, magusalt lõhnavate topeltõitega, mida on palju, sest külgpungi on väga palju. Rikkalikel roosadel õitel on keskosas puna kroonlehtede otstes. Kroonlehed pleegivad peaaegu valgeks. Taim on lühemate jäikade vartega. Varane õitseja. 


Paeonia Itoh 'Prairie Charm'  Madalakasvuline keskmise õitsemise algusega. Helekollane täidisõis südamikust oranzikas- punane. Pikaealine, vastupidav ja vähest hoolt vajav püsilill.

Paeonia itoh 'Pink Double Dandy'
Madalakasvuline keskmise õitsemise algusega. Puhkedes lavendliroosad, hiljem roosad pool- kuni täidisõied. Pikaealine, vastupidav ja vähest hoolt vajav püsilill. 

Paeonia 'The Fawn' keskmise õitsemise algusega. Pilkupüüdvad roosad tumedamate säbrudega lõhnavad täidisõied. Ideaalne lõikelilleks. Pikaealine, vastupidav ja vähest hoolt vajav püsilill. 


Paeonia 'Red Charm' varane õitseja. Suured lõhnavad intensiivsed sügavpunased täidisõied. Üks populaarsemaid punaseõielisi sorte. Ideaalne lõikelilleks. Pikaealine, vastupidav ja vähest hoolt vajav püsilill. 
Doreen

Peonija 'Nippon Beauty' 3,90  1927 tumepunane anrmoon  hiline. Pojeng Nippon Beauty on väga kena tumepunane ja jaapani kujuga pojeng. Sellel pojengi sordil on tugevad varred ja see sobib hästi lõikamiseks. See Paeonia on botrütise seene suhtes vähem tundlik. Tugeva taim, mis annab kergesti õisi.
Hübriidpojenge hinnatakse nende värviliste ja sageli lõhnavate õite poolest sarnaselt aedpojengidele. Taimed moodustavad tumerohelistest lehtedest püstise põõsa, mis jääb atraktiivseks kogu hooaja. Jaapani stiilis, millel on rikkalikud helepunased kroonlehed, mis ümbritsevad silmapaistvat kollaste petaloiidide keskpunkti. Viljakas õitseja. Keskhooaeg/hiline. Suurepärane lõikamiseks. Kompaktne harjumus. Lihtne kasvatada. Õitsemine on alati parim päikeselises kohas. Pojenge tuleb haruharva jagada või teisaldada, kuid vajadusel tuleks seda teha alles sügisel. Lõika vanad varred maapinnale hilissügisel, et aidata vältida haigusprobleeme. 60 kõrge ja lai aeglasekasvuline, rohtne mitmeaastane peeneks lõigatud tumerohelise lehestikuga, lõhnavate üksikute rubiinpunaste välimiste kroonlehtedega ja punase sulelise keskosaga kreemika äärisega. Silmatorkav ja õitseb tugevalt. Suvel sureb maha ja tärkab kevadel uuesti. Päikest või poolvarju armastav. Igasugune viljakas, niiske, hästi kuivendatud pinnas. K: 75 cm S: 50 cm helde õitseja

Paeonia Jacorma  Kasvataja De Vroomen. 1969. aastal aretatud sort.  Hübriidpojeng on ilus roosa pojeng,  gigantne kõrguse ja õie poolest. See on pojeng, mis ei muuda värvi. Selle pojengi sordi pung on suurem kui Sarah Bernhardti omal. Jacorma lillede saak on üks nädal pärast Sarah Bernhardti. Pikk kõige hilisem õitsemisperiood, üle 30 päeva. Moodustab mitte väga suuri õisi, õie läbimõõt ~ 12cm. Moodustab palju tugevaid kroonlehti. Õitsemise ajal ei tuhmu. Tihedad kroonlehed. Lehestik on ilus tumeroheline. Jacorma on tugevate vartega ja väga saagikas, tema varred on väga tugevad ja õitsemise hetk on väga hiline. See teeb Jacormast lillehooaja pikendamiseks sobiva lõikelillepojengi.

Paeonia  lactiflora ´Ewelina`Kasvataja: Mikolaj Karpow-Lipski (Poola, 1977)
Üks väheseid Poola sorte!
Suured, ühekordsed kreemjad lilled kreemjas-kuldsete tolmukatega. Vananedes lill tuhmub. See õitseb juuni keskel.
See kasvab kuni 100 cm. Jäigad võrsed ei kattu.
üsna nõudlik. Taim on mitmeaastane, nii et see võib kasvada samas kohas mitu aastat.
Valgeõieline pojeng 'Henry Bockstoce'.  Hübriidpojeng.
See pojeng on üks kaunimaid punaste pojengide seas. Väga suured, tugeva lõhnaga, karmiinpunased täidisõied. Õie suurus kuni 20 cm. Tubli õitseja. Aasta-aastalt annab taim üha rohkem ja rohkem õisi. Sordil on läikivroheline lehestik ja tugevad püstised varred. See sort toestamist ei vaja. 

Ja keegi

Õit ei näidanud 

Paeonia ITOH 'Morning Lilac' AGM (Intersectional 'Itoh' Pojeng)  R. Anderson, 1999 a. USA.

Suured (u 20 cm läbimõõduga) erilised tumevioletsed pooltäidisõied on laineliste kroonlehtedega ja heledate tähnidega, ääred kergelt kortsus. Tumeroheline lehestik. Lehestik pakub suurepärast sügisvärvi,  muutub kevadel ja sügisel punaseks. Õitseb mai lõpus ja juunis.


3 kommentaari:

  1. Võimas galerii. Kui peaksid valima viis lemmikut, siis millised need on ja mispärast?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hilistest kindlasti Ewelina ja Jacorma, suurte õitega ja pilku püüdvad. The Faun on väga erilise õielehe värvusega. Catherine Fontein´i ja Gay Paree´d olen kaua imetlenud. Üldiselt on nad enamuses kõik noored ja tõelist ilu veel ei näita.

      Kustuta