neljapäev, 27. juuni 2019

Kollane emajuur Gentiana lutea

Kollane emajuur avas esmakordselt õie, nii ilusat tooni kollase. Lutea tähendab kollast. 
Mägiste alade taim. Aias kasvatades vajab päikest, sügavat niiskemat lubjarikast mulda. Samas ei tohi muld olla tihke ja õhuvaene. Ta ei talu kuivust. Külma ei karda.
Juuri kasutatakse mõruainena laialdaselt tööstuslikult likööride ja kommide valmistamisel. Mõrusus (kaotab imala maitse) kõige tugevam kevadel. Juurikas kuivatatakse kohe, kui välja kaevatud. Seemned arenevad raskustega. Suurtootmisel kasvu kiirendamiseks  töödeldakse neid madalatel temperatuuridel Gibberellic happel põhinevat spetsiaalset töötlust kasutades. Sel viisil saadud taimed siirdatakse valitud pinnasesse ja töödeldakse spetsiaalse väetisega. Küpsuse ja juurviljasaagi saavutamiseks on vaja 5-6 aastat. Õitsemine toimub alles 10–12-aastaselt, väga pikaealine taim.  40–60 eluaastat. Kollase emajuure  lehed on varre vastaskülgedel, karvutud ja 5-7 tipuga ümardatud ribidega. Pika tugeva ja hargnenud taprootjuurega, mis võib olla meetri pikkune. Kollane, halli koorega, lihtne, silindriline, vastupidav, jäik õõnesvarsTaim ise 40 cm lai ja 150 cm kõrge. Lehtede rosetti alumised servad on glasuursed,  laiusega 5–15 cm kuni 30 cm pikad, ülemisel lehel on 5 ÷ 7 pikisuunalist ribi ja alumises osas väljaulatuvad ribid.  Lehed on vastastiku, alumises osas on need lühikese pikkusega soonelised. Igal lillel on tupplehed ühelt küljelt avatud, millel 5–6 tähetaolist erekollast krooni. Õitseb juulikuu. 20-aastane taim võib pakkuda risoomi umbes kuus kilo.

Peamised koostisosad: kibedad ained, alkaloidid (gentianiin), suhkrud, pektiinid, liimid, tanniinid, ensüümid, eeterlik õli.

Omadused: tugevalt kibe, toonik, põletiku- ja palavikuvastane ravimtaim; stimuleerib maksa, sapipõit ja seedesüsteemi.


Tehases kasutatakse rangelt kuivatatud juurvilja, mis pole kunagi värske, mida kasutatakse peamiselt likööritööstuses mõruainete, maitsestatud veinide ja siirupite tootmiseks ning kondiitritoodetes pastillide ja kommide valmistamiseks.
Selle toimeained on amarogentine ja genziopicrina - ained, millel on looduses üks tugevamaid kibedaid omadusi.
Mõru-toonik, aperitiiv ja mao omadused soodustavad söögiisu enne sööki, pärast sööki aga hõlbustavad seedimist.
Alati laste antihelmintikumina kasutatav ravim on suurepärane febrifuge, nii et seda peetakse ka heaks kiniini asendajaks malaaria vastu võitlemisel.
Kosmeetikas kasutatakse rasuse naha normaliseerimiseks kontsentreeritud dekokte.
Kõik emajuure preparaadid on vastunäidustatud gastriidi, mao- ja kaksteistsõrmiksoole haavanditega inimestele. Pikaajaline kasutamine ja suured annused võivad põhjustada seedetrakti häireid ja eelsoodumusega isikutel isegi peavalu. (viide/
Marinella Zepigi , Anja , botaanilised moderaatorid/)
Kollane emajuur (Gentiana lutea), sün. Kibe juur.

Kasvab Lõuna-Euroopa Alpides, Karpaatides ja mägismaal.

Jõuab üle 1 m kõrgusele.

Sellel on harilik juur, silindrikujuline, lihav, väljast pruunikas ja seest kollane.
Varred on püstised, mitte hargnevad, nende sees on õõnsused ja nende ülemine osa on soonikkoes.

Lehtede asetus on vastupidine, lehelabad on paljad kaarekujulise venitusega.
Lilled on suured, kogutud õisikutesse.

Vili on piklik-lansolaatne kapsel.

Kasvab hästi rikkalikul piisava niiskusega aiamuldadel.


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar