esmaspäev, 10. juuni 2019

Iirised sillerdavad päikeses ja säravad ka hämaruses

 Olümpia jumalanna Iris oli Hera teenistuses väga kiire sõnumitooja, kes edastas inimestele ja teistele jumalatele taevased käsud vikerkaarega.
Iiris on nn. põhjapoolne orhidee.
 Iiriste värsked lehed ja risoom on väga mürgised. Iiris on väga väärtuslik, kuivatatud risoomipulber moodustab tänapäevase parfümeeria ühe põhikomponendi.  Õli, milles risoomi praeti, on näidustatud lihas-, liigese- ja reumavalude vastu. 
Minu iiriste valik on väike. Iga õie tulek omaette sündmus. Ja üks pilt on ikka vähe. Tänud teile, kes tunneb tundmatuid tuhkatriinusid.
Iiris ´Caliente´ või ´Jacquesiana´.
Indian Chief

Iris germanica ´Latin Hideaway ´. (TB). Kõrgus 86cm. Alumised rõhtsad kroonlehed pruunikad, punane kukkuv seelik algab habemest violetsega. Püstised kroonlehed valkjad, lavendeljad. Habeme värv oranź. Lillemustrid bicolor. Hübridisaator Hooker Nichols 1984.
Austatud märkus: 1988 
auhinna auhind: 1990. aasta 
presidendi karika: 1988


Iris ´Lovely Again´ on loodusliku efekti ja hea lillelõhnaga väikeseõieline lavendelsinine sort. Rippuvad lehed on natuke tugevama värvusega. Eriomadusena iseloomustab seda sorti usaldusväärne uuesti õitsemine suve lõpus või varasügisel.



Iris Quaker Lady. Vask-pruun, violet ja kollane. Lehestik lilla baasil. Hübridisaator Bertrand Farr 1909. (TB)

Iris germanica Aed-iiris, vana taluaia klassika. Kas iris Kharput?


Iris flavescens sidrunkollane iiris, väga vana ristand. Arvatavasti on Iris pallida(kirjuleheline kõrge habemega TB liik, millel helesinised õied) ja Iris variegata (on madalam MTB sik-sakiliste vartega kollased,tellikivipunased õied) ristumise tagajärjel tekkinud. Ülimalt jõuline. Õitsemine ei ole tähelepanuväärne, kuid selle korvab rikkalik ja varajane õitsemine enam kui küll.


Kas see on Cardinal? Ei. Või 'Paastuaeg´ A. Williamson' (1918)?
Üks väga vana aialill.

Kas 'Loreley' või ´Gracchus´või MTB ‘Bessie Bell’ (Loïc Tasquier, 2012), 67 cm
 Iris germanica 'Brodway Star'  või TB ‘Extravaganza’ (Geddes Douglas, 1943), 91 cm
IB ‘Mrs. Horace Darwin’ (Sir Michael Foster, 1888), 53 cm
´Gracchus´

Eleanor's Pride Iris iris germanica "eleanor´i uhkus". (TB)
Värviklass helesinine. Habeme värvis sidrun helekollane. Hübridisaator E.Watkins 1952. Tsoon 3a kuni 8b. Hirvekindel, mürgine, põuakindel.
Kõrgus 104cm. Parimaks õitsenguks täispäike
ja hästi kuivendatud pinnas.
Muld niiske, happeline, liivane.
Väetatakse kergelt üks kord varakevadel, siis jälle üks kuu pärast õitsemist. Risoomi jagamine võib olla kuu pärast õitsemist. Austatud mainitus: 1956 
auhinna auhind: 1958 
Dykes Memorial Medal: 1961


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar