kolmapäev, 2. oktoober 2019

Kõrvitsad Śveitsis.

Tistou päevaraamatu kõrvitsalugu tuletas mulle meelde 2018.a. septembris nähtud kõrvitsaid Zürichi lähedal.

Hea kõrvitsatutvustus

https://www.ogorod.ru/ru/ogorod/pumpkin/16096/Luchshie-sorta-tykvy--foto--i-opisanie.htm

 https://www.finegardening.com/article/winter-squash-for-tight-quarters?fbclid=IwAR0GJUIkRHcUJ_Cyc0-ZRb7LTXI4DDO8hIGyL9yGsgFIbtrunUX7uabDtJo

http://www.growingwithplants.com/2018/11/

https://www.missouribotanicalgarden.org/PlantFinder/PlantFinderDetails.aspx?taxonid=279566&isprofile=0&

Tütar viis meid sinna lõunatama. Nii, et olin seal 2 tütrega. Talu, kus pakuti väga suures valikus toite nagu Riia Lidos oli kõik need kõrvitsad kasvatanud ja veel õunad, viinamarjad, võibolla ka lihatooted tulid samast. Kohapeal valmistati  õunamahla suure masinaga tellija valikul.
 Samas läks rada alla järve äärde, kus sai ujuda.
 Lillemuru meie tuttava taimestikuga. Loodus oligi väga meie omaga sarnane. Paljude järvedega seal kandis. Inimesed kõikjal jätsid hea rahuliku tunde.
 Siin oli labürint kääbusõunapuudest erinevates raskusastmetes, muidugi maksu eest.
 Mustikad olid kasvama pandud suurtesse mustadesse anumatesse.
 Eesti ja Śveits on pindalalt pea ühesuurused. Rahvaarv Śveitsis 8,3 milj.el. Eestis 1,24milj.el. Śveitsi pealinn on Bern, aga suurim linn Zürich 1,37milj.elanikuga. Ühe päeva sõitsime ringi jalgratastega Zürichi eeslinnades, kus peeti vabalt lambaid, kanu jm. ja kõik ümbrus oli ülikorras. Väga ilusa loodusega maa. Suurtootmist seal ei olnud märgata. See suur linn oli hajaliasustusega, kesklinnas polnud turistide ega muumaalaste horde, nagu Tallinnas. Jõelaevadega sõitsime. Rongid olid 2-korruselised. Lennujaam üks Euroopa suurimaid. Seal on rahval õigus otsustada paljude asjade üle. Näiteks kui mingile linnaplatsile müügikohti ei taheta kohalike poolt, tuleb ettepanekuks koguda mingi arv hääli ja siis võetakse see üldisele arutelule, millest võtavad osa kõik selle piirkonna elanikud ja nii, kuidas otsustatakse jääb. Järvede kaldad polnud eravalduses. Haridusel ja maaelul on seal prioriteet kõigi Śveitsi tähtsate asjade juures. Noorte koolitus on väga mitmekülgne ja lubab ümberprofileerumist. Elanikud enamuses elavad üüripindadel, eramu või korteri omamine toob  lisamaksud. Autoga tööl käimine toob kopsakad lisatasud. Prügimajanduses eksimine toob ka suured trahvid. Ilus päikseline maa. Alpid ja puha.











6 kommentaari:

  1. Vinge, mul on veel arenguruumi küllaga! :D
    Tore, et mõni kõrvits paistis juba tuttavana!

    VastaKustuta
  2. Peopessa mahtuvaid kõrvitsaid oli ka tohutus valikus. Tõin neid lastelaste kaasa.

    VastaKustuta
  3. Meeleolukas postitus kõrvitsaparadiisist.:)

    VastaKustuta