esmaspäev, 14. oktoober 2019

Sügisene

Päike toob ikka kõik ilu välja. Kui oktoobri veel plusskraadides hoiab, saab selle 5 lisasoojuskraadiga, mis vahepeal kippus kaduma, õuetöödest rõõmu tunda.

Õunapuudel on lehed langenud. Põltsamaa taliõun hoiab kaua õunu puus kinni, nii on ka varasematel aastatel olnud. Tomateid on veel kasvuhoones. Sügisastrid on värvikad.

Õiekas aster (A. novi-belgii)

Kaunis aster (Aster novae angliae) .

Hiline umbes 40cm kõrgune väiksemaõieline sügisaster, mis kollast südamikku näitab alles mitu nädalat pärast õitsemahakkamist.
Täpilise iminõgese (Lamium maculatum) sort´Beacon Silver´ kasvanud täispäikeses suurele alale.
Igihaljas kaerand Helictotrichon sempervirens pole nii kirju veel olnud.



Kolmelehine piiskenelas Gillenia trifoliata.


Kilpjas kilpleht Peltiphyllum peltatum.



Minu uus põõsas kaunis kolkviitsia, millelt oodata lummavat õiepilve. 

Kolkwitzia amabilis ´Pink Cloud´ 
Weigela lähedane sugulane kuslapuu perekonnast. Põõsas võib ulatuda kuni 4 meetri kõrgusele ja rikkalikult õitseda päikese käes roosade õitega 3 nädalat jaanipäevani. Õitsemine on nii külluslik, et lehti pole nähagi.  Kui põõsas on noor ja väike, asuvad oksad maas, vanemana nagu purskkaev, pikad võrsed tükivad kõrgusse. Sügisel omandavad lehed erkroosa värvuse. Mulla suhtes nõudlik pole. Talvel võib koor lõheneda, mis on tema jaoks tavaline. Noorena külmaõrn kuni 5 aastat. Sügise keskpaigaks eemaldame kõik noored võrsed, mis pole puitunud, sest nad ei ela talve nagunii üle. Ja kevadel pärast kattematerjali eemaldamist vaja teha sanitaarne pügamine, et eemaldada purustatud, külmunud ja paksenenud võrsed. Soodsates tingimustes hakkavad juurevõrsed varrelähedases ringis aktiivselt kasvama, need tuleb eemaldada, vastasel juhul ei ole õitsemine nii rikkalik ja taim nõrgeneb. See võib mõjutada ka talvitumist. Nii et eemalda kõik juurtest kasvanud võrsed. Liigne niiskus ei sobi talle. Ämbritäis puutuhka ja lämmastikurikast väetist anda kevadepoole. Kuival ajal ka kasta. Kui õitsemine lõppenud lõpetada väetamine, eemaldada kuivanud õisikud ja teha kujunduslõikus.




Mitmeõieline kuutõverohi Polygonatum multiflorum

Harilik saialill (Calendula officinalis) on sügisel kaunis. Väga võimsa ravitoimega taim.
Luuderohi Hedera sp
Mesiohakas Echinops sp. 

Virgiinia tonditupik (Physostegia virginiana) ´Variegata´.

Mõni hortensia õis veel



ja roos.





Vihmas ja päikeses.







2 kommentaari:

  1. Tänavu oli päris kena pikk ja soe sügis. Loodame ka mõnusa talve peale. Lund võiks olla, külma kuni 10 kraadi ja ilma suladeta kuni märtsini. :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sügis õnneks kestab veel. Tänavuse eripäraks oli 19.ja 2o.septembri öökülm ja 6.novembri kerge talvenägu. Tõepoolest ilma ekstreemsusteta ilmad on aiale ja tema hoidjale parimad.

      Kustuta