teisipäev, 21. juuli 2020

Astilbedevalgus

Astilbedevalgust võib nautida ja teisi tulisemaid värvegi. Hämaruses on astilbede helendus hoopis lummavam. Minu aiatööd kipuvadki hilisõhtusse. Tirtsud tiristavad ja öökull hõikab siin. Päriselt ma uhhuutajat näinud polegi, vahel kuulen tiibade tugevat kahinat, kui lendab. Kui mina olen siin aastaid olnud, siis temagi. R. vahel narrib teda sama häälega, konkurente ei sallita, jääb vakka, aga varsti on tagasi.
Astilbed ei ole varju armastavad taimed, pigem varju taluvad taimed. Paljud astilbed ei õitse varjus hästi.
Astilbed on valmis kasvama igal pinnasel, aga hästi ette valmistatud maal, kuhu lisatud paar ämbrit orgaanilist väetist ruutmeetri kohta ja savisele pinnale lisatud liiva on nende õitsemine hulk uhkem. Kevadel võib karbamiidi otse lumele puistada. Neile sobib kergelt happeline pinnas. Sügisepoole taime jagades tuleb tähele panna, et taim jõuaks uues kohas juurduda. Istutusauku võiks lisada peotäie puutuhka ja supilusika jagu mineraalväetist. Liigne väetamine põhjustab lehestiku vohamise ilma õiteta. Istutusel ei tohiks juurekael jääda mullapinna alla. Varasematel õitsejatel võib ära õitsenud õievarred maha lõigata, nad võivad anda uusi väikeseid õisi. Astilbed vajavad tähelepanu põuaperioodil. Päikese käes kasvavad astilbed vajavad tugeva suvekuumaga 2 korda päevas kastmist, sest nende juurestik on suhteliselt pinnapealne ja võivad hukkuda ülekuumenedes. Üks taim, mida tahaks on "Chocolate Shogun" .
Astilbed on kaua kaunid. On varasemaid ja hilisemaid. Mõni ei näita veel nägugi.


Monardad 

Liilia 'Eyeliner' Aasia hübriidliilia ja pikaõielise liilia ristand
Kõige esimesed Aasia liiliad, mis kunagi tellisin
 Astilbel japonica Washington puhmas suureks kasvanud, aga esialgu vaid üks õieke.



 

Floribundroos ´Lübecker Rotspon`

 Lõhnav vaarikas Rubus odoratus


 Roos `Aspirin`


 Angervaks Roosa angervaks Filipendula rubra ´Venusta´

 Palderjan Valeriana officinalis. Täispäikeses kasvav. Eelistab niiskeid rikkalikke savimuldi. Invasiivsuse oht, levib risoomidega. Võib kasvada 5.eluaastaks kuni 1,5 m kõrguseks. Sügisel maapinnani maha lõigata. Juured on ravi otstarbel tarvitatavad. 
Perekond: CAPRIFOLIACEAE Üldnimetused: "Palderjan" "aiaheliotroop" "Kõik paraneb" Taimetüüp: Rohtne mitmeaastane Tingimused: Tsoon: 4-7 Valgus: Täielik päike Kokkupuude: Varjatud pinnas: Keskmine - rikas liivsavi Niiskus: Niiske hästi kuivendatud Lehe ja varre kuju: veidrad sulghambulised lantsikujulised lehed, aromaatsed, kui muljutud 



 
 Rodgersia aesculifolia 'Henrici'. Henri rodgersia üllatas tänavu oma kõrgõitega


  Laialehine seahernes Pink Pearl Lathyrus latifoliusMitmeaastaste magusate herneste õrnad õied sarnanevad üheaastaste lõhnavate hernestega, kuid kahjuks pole neil lõhna. Vähenõudlikud ja rohtsed sobivad väga hästi aial ronimiseks. Lathyrus latifolius talub päikeselisi ja osaliselt varjutatud kohti. Pinnas peaks olema lahti ja mõõdukalt toitaineterikas. Kõrgus kuni 2meetrit. Õitseb juunist alates. Õievärv veidi varieeruv.Liitleht kahetine sõrmjas, piklik-ovaalsete lehekestega, mille alumine pool on valkjas. Õied ere-karmiinroosad, koondunud 3-10 kaupa õhulistesse õisikutesse. Eelistab kerget, hästi haritud pinnast, päikeselist kasvukohta. Kasutatakse vertikaalhaljastuses, vajab toestamist. Hea lõikelill väikesteks kimpudeks.  Mürgine. 


 Thalictrum  ängelhein 



Korea kitseenelas



2 kommentaari:

  1. Kaunis. Tänavune suvi on piivavalt vihmane ja laseb astilbedel lustida.

    VastaKustuta
  2. Päikest ja vihma vaheldumisi. Rõõmustavad silma tükk aega veel.

    VastaKustuta