pühapäev, 5. juuli 2020

Liilia

Kui ka liilia ei õitse, on tal ilusad lehed ja väga uhke kuju. Nad on suured, väga silmatorkavate õitega lilled. Tohutu võimalusega kontrastideks. Neid on erinevate värvidega, täppide ja triipudega ja kujuga. Liilia võib isegi murus õitseda. Kirju liilia eriti. Vana taluaedade lill, kui enam mitte midagi pole õues alles, elab tema oma elu. Aastaid niitsime pärast õitsemist kirju liilia muruks. Mingil hetkel tahtsin neid mujale istutada, aga tegin seda valel ajal - kevadel. 3 aastat ei näinud õisi. Liiliad tuleks istutada sügisel. Ostetud liiliasibulad, mis mulda pandud kevadel on siiski õitsema läinud. Istutamisel peaks vältima neid kohti, kuhu vesi võib koguneda. Mida karmim kliima, seda suuremad on esitatavad nõuded pinnasele. Savimuld, soine ja nn istutusmuld ei sobi liiliatele. Kõige paremini talvituvad liiliad liivases hästi kuivendatud pinnases kuni 50 cm sügavusel. Kui liiliasibulal on tekkinud juured, tuleks ta istutada kümmekond sentimeetrit sügavamale, kui ilma juurteta sibul. Ikka jalad jahedas ja pea päikeses. Liilia peenar võiks olla 80 cm lai ja 2 meetrit pikk. Mitu ühesugust liiliat grupis istutades saab võimsama vaatepildi õieajal.
Liiliasibulate vahekaugus võiks olla 30 cm. Kevadel kui liiliat juba näha, väetiseks ammooniumnitraati ja kui liilia õitseb, superfosfaati. Kui liiliad juba mullas, liiliasibulatel olev liivamullakiht katta niidetud muruga, mille paksus 10 cm. Kevadel, kui varred kasvada jõudnud ja juba 20 cm pikad panna peale sama paks kiht niidetud rohtu.
Kui õitsemine lõppenud jätta varred seniks kasvama, et nad koguks sibulasse jõudu kuni nad on rohelised. Olen õitsenutel seemnepead murdnud, augustis võib ära lõigata õite osa nii et alles jääks vähemalt 30 cm varrest. Kui kolletuvad, lõigatakse nad maapinnast umbes 15 cm kõrguselt.  Liiliasibul kosub ka siis, kui õitsemise ajal lõigata ära tolmukate ja emaka osa, siis ta ei kuluta jõudu nendele. Kui õietolm satub riietele ärge kunagi hõõruge seda ega proovige veega eemaldada. Laske kuivada ja püüdke pintsliga või kleeplindi ribaga. Päikesevalgus võtab pleki.
3-5 aasta tagant jagada sibulapesakonnad uueks istutuseks enne sügist võimalikult hilja. Raputage vana liiv maha ja pange uus liiv sibula ümber. Kõige tavalisem ja rängem vaenlane on neile liiliakukk. Kahjustunud taime sibul tuleks ümber istutada, samuti raputades vana liiv sibula ümbert.  Selleks et liiliad püsiksid terved, on neile vaja sobivad tingimused luua. Vahetage kasvukohta. Ärge istutage neid enne 4–5 aasta möödumist kohale, kus varem kasvasid liiliad või teised sibullilled.
Kasvukoha muld olgu kerge lõimisega, mõõduka niiskusega, kobe, huumusrikas ja neutraalse või veidi leelisese reaktsiooniga (pH 7 piires). Valida asukoht, mis oleks poolvarjuline või päikeseline ja istutada võiks terved sibulad.
Talveks kaetakse kuivade lehtede ja kuuseokastega.


Ühest liiliast 2 saab, kui kaevata liilia välja. Keerates eemaldada suur emasibul, ülemine osa istutada puutumatult tagasi (pealseid lõigata tagasi nagu ikka jagamiseks istutamisel) ja samuti mulda emasibul. Kevadel tõuseb emasibulast võimas vars, ja ka noortest tuleb midagi. Mida suurem on sibul, seda suurem on õis ja kindlam vars. 
 `titeke`

`emasibul` liilia 'Eyeliner' - Lilium 'Eyeliner' (Aasia hübriidliilia ja pikaõielise liilia ristand)

Tänavu näivad liiliavarred võimsad ja toredad. Alles esimesed avanevad õied.
Lilium martagon Kirju liilia
 Asiatic lily Lilium 'Lollypop'
Apricot Fudge Double Lilies 
Liilia ´Must see´  (aasia hübriid) tärkamas.

'Į Dangų' V.Vyšniauskienė

Aelita. Paljuneb sigisibulatega, need kasvavad varre küljes ja liiliad kuuluvad bulbiferum liiki . 
Royal Sunset Asiatic Hybrid Lily.
Liilia Asiatic ´Virineja´.
 Lilium 'FantAsiatic Yellow Hot Spot'.
Aasia liilia ´Sweet Surrounder´ tiigerliilia.
Liilia ´Notshka´.

Annemarie's Dream Double Asiatic Lily 
 Liilia LA 'Tribal Dance'

Liilia´Indus´ üks puhasvalgemaid orientliilia sorte. Meeldiva liilialõhnaga ja kaunite tolmukatega. On üks hilisemaid, alustades õitsemist 120 päeva peale tärkamist. Kõrgust on tal kuni 115 cm. 

 Hydrangea paniculata Aedhortensia"Dharuma" hakkab esimesi õisi avama ja õitseng tuleb rikkalik.
Eryngium alpinum 'Blue Star' alpi ogaputk. 3.aasta, esimesed õied.
Aegopodium podagraria Harilik naat `Variegata` on pikka aega varjulises kõrgpeenras muretult elutsenud.

Väga uus on hosta `Woop woop`. 
Kaunitari Hosta montana "Aureomarginata"  peab ka näitama.
Ja ka kolmetist piiskenelat Gillenia trifoliata 
Campanula glomerata Kerakellukas 'Nana Alba' hakkab õitsema.

Korealased ka toredad. Alba Campanula takesimana korea kellukas.

Aruncus aethusifolius korea kitseenelas. Jagasin üht põõsast. Ta on ilusam väiksena. Tohutu pika juurega taim.

Echinops Mesiohakas

Salvia sclarea muskaatsalvei ka täies ilus.

Ja Artemisia schmidtiana Schmidti puju 'Nana' 

Stachys macrantha suureõieline tõnnike  'Superba' hakkab õitsema


ilus punane roomav kukehari




kibuvitsapõõsad õigemini pargiroosid


2o19,a, emadepäevaks poeg kinkis väikese potiroosi'


 Heliopsis hybridum 'Loraine Sunshine' aed päikesesilm

Hemerocallis ‘Stella de Oro’ päevaliilia


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar