kolmapäev, 29. juuli 2020

Floksid tänavu

Legendi järgi ilmus see lill tänu Odüsseusele. Salakaval Circe käskis tal koos kaaslastega surnuteriiki külastada. Pimedas valgustati nende teed tõrvikutega, mis pärast ohtliku teekonna läbimist muutusid kauniteks lilledeks -floksideks -  peene aroomi, värvide mitmekesisuse ja erakordse elujõuga.

Floksid näevad tänavu värvikad välja, eriti vene päritolu floksid. Kõige varem hakkas õitsema Phlox paniculata 'Незабудка ' eesti keeles meelespea. Ta on kõrge ja pikalt õitsev. Väga tugevaks puhmikuks kasvanud.
E.A.Konstantinova 2005, 4,3cm , 70cm, keskmine varakult. Pärastlõunal lihtsalt ilus lilla floks läheb õhtupoole helesiniseks. Õisikud on väga suured ja ühtlaselt täidetud. Õitel iseloomulik rombjas kroonlehtede vorm. Kasvab kiiresti. Varred on võimsad ja vastupidavad. Taastab end kiiresti pärast vihma.
Ta kõrgub üle trompetliilia `African Queen`.

Imeliku valgusega trompetliilia Yellow Planet ja floks  'Незабудка ' õhtupimeduses.


Möödunud aastal mind hämmastas phlox paniculata 'Гжель' oma suuruse ja varasusega. Tänavu ta nigelam. Peenart tehes juurisin sealt ühte hukkaläinud murelit, võibolla sellest mingi probleem. Möödunud aastal seal kõrval tuli võimsatele aasia liiliatele hahkhallitus peale. Kõige hullematega mängisin ja istutasin ümber. Tänavu nad õitsevad, aga lehed tuli ära korjata. Pean Previcuri tooma. Previcur Energy on laia toimespektriga, süsteemse ja pikaajalise mõjuga fungitsiid. Omastatav nii lehtede kui juurte kaudu. Floksialale olen lehtpuutuhka puistanud. Muidugi tahavad floksid päikest ja tuult. Niiskus ja tihe sumbunud koht pole neile hea.


Gzhel E.A.Konstantinova 2003, õis 4 cm. Kompaktne, kuulus, äratuntav, helkiv päikeses. 90-100 cm, varane keskmine. Pungad on särav sinised. Õisikud suured. Põõsas on vastupidav, tugev, võimas, kasvab nii varjus kui päikeses. Kiiresti taastub pärast vihma. Pistikutega hästi paljundatav. 

Väga võimsaks ja kõrgeks on kasvanud phlox paniculata 'Угрюм-река '.O.Kudryavtseva 2010.a.

Tohutu kõrge on ka phlox paniculata 'Абрамцевское Кружево ' . Aga tal vaid 4 vart oma õielaviiniga. Nendele kõrgetele on tuge vaja, sest sel suvel on tugevaid tuuli tihedalt. Karmiinpunase silmaga, õitseb peaaegu valgena. Õisik ümarkooniline, suur, tihe. Õitseb väga kaua. Üks õieke 4,8 cm. See sort on õitsemise ajal väga ilus - okstele ilmuvad palju tihedaid õisikuid, mis koosnevad õrnadest õitest, mille kroonlehed ühendavad roosa, karmiinpunase ja lilla varjundi. Abramtsevo pitsi seemikute istutuskoha valimisel tuleb meeles pidada, et ere päike, nagu tihe vari, halvendab taime välimust. Parim on valida kohad, mis asuvad osalises varjus. 
Kõrgus 90 cm. Reprev.
Vene sortide kõlava aretusedu võlgneme Pavel Gaganovile, kes andis 1950. aastatel olulise panuse sellesse, et floksist sai aastatega tema kodumaal sirelite ja gladioolide kõrval omalaadne rahvuslill, kuigi tegelikult oli see omamoodi rahvuslill. Tuntuim ja edukaim Venemaa aretaja hetkel on Jelena Konstantinova, ka  Jury Reprev  jt.
Üks õrnakene on phlox paniculata 'Соловьиная Роща '. Ta värvus on võrratu - hele-hele muutuv rohkemaks roosakaks varjundiks.

Väga mulle meeldib üks tumelilla floks, mis siin kaua olnud. Teaks nime. Ilmselt Victoria või Dusterlohe. Õitseb juulist alates. Kõrgus meetri ümber. Õiepead ahukad. Tema värvust ei püüa niisama lihtsalt pildilegi. 

Tundmatu on ka tema läheduses olev floks.
Armas on varane heleroosa floks, mis annab madalale aedhortensia"Dharuma" Hydrangea paniculata´le särtsu, tumedate vartega, väga pikalt õitsev ja kõrge.


Üks aretatud kõrgekasvuline on phlox paniculata ´Graf Zeppelin´. Vanem sort Bodeni järvel asuvast Langenargenist pärit floksikasvataja Albert Schöllhammerilt. Valged õied, millel on selgelt väljenduv punane silm. Terve ja elujõuline, õitseb väga varakult.



Roosa madalakasvuline on endale ohtralt tittesid kõrvale külvanud, nii et päris puhmas kohe. Phlox paniculata Flame Pink.


Vanaaegne valge floks on ka oma täies ilus.

Üks teine valge floks Iivilt.


Hiline õitseja, toredalt tumedate lehtede ja vartega.



Helleborus niger Christmas rose. See lumeroos otsustas nüüd õitseda.



-
Teepervelt leidsin jumika, mida polnud varem märganud. Arujumikas.


Ees Schmidti puju 'Nana' Artemisia schmidtiana, lilla on Pikalehine mailane `Pink Damask` Veronica longifolia ja elulõng Aljonuśka.

Eryngium alpinum 'Blue Star' alpi ogaputk. Kui õisikupead avanesid oli seal palju maamesilasi jaol. Said neste kätte ja nüüd vaikus.

















2 kommentaari: