reede, 31. juuli 2020

Mungalilled erilised

No vaadake, millised! Vähe veel õitsevad need kressid ehk  suured mungalilled. Tropaeolum majus. Neid kasutati viinamäetigude söödana. Suur ja väike kapsaliblikas ning igasugused muud pahalased armastavad nende lehtedega maiustada, seepärast soovitati neid istutada `kapsamaa` lähedale - söögitaimedele minnakse hiljem. Mungalill peletab eemale lehetäisid. Hakkavad õitsema 55-65 päeva pärast.
Mungalillele on omane mädarõika ja sinepi vahepealne lõhna ja maitsebukett.




Vürtsikad kressi krõpsud saab ahjus 10 minutiga. Raputa kressilehtedele oliivõli ja soola ja küpseta 140kraadi C juures.

Mungalill ehk kress... on söödavad ja nad on ravimtaimed, millel on palju C-vitamiini ning millel on tugevad viirusevastased ja antibiootilised omadused. Taimel on võime aidata luua tugevat verd, soodustades vererakkude moodustumist. Taime lehed on teadaolevalt tõhus vahend põie-, neeru- ja kuseteede infektsioonide korral. Samuti on see väga kasulik närvisüsteemi depressiooni, kõhukinnisuse, seedehäirete, kurguvalu, põskkoopapõletike ning silmade ja naha tervisele. Kress toimib ka rögalahtistina ja võib aidata külmetushaiguste, gripi ja bronhiaalinfektsioonide ajal hingamisteede ummikuid lõhkuda. Kress on kõrge väävlisisaldusega ja aitab eriti hästi energiat tõsta ja ajuudu ära hoida. Samuti on teada, et lilled ja lehed stimuleerivad peanaha pisikesi kapillaare, muutes selle suurepäraseks kõrvakasvu lisandiks. Kressi lehtedel on rukolale sarnane piprane maitse. Neid saab pressida mahla, tükeldada ja lisada salatitele või aurutada nagu spinatit. Säravad õied annavad kauni lisandi salatitele, wrappidele, smuutidele ja suppidele. Kressi lehtedest ja õitest saab ka maitsvat ravimteed. Värsked või kuivatatud lehed võib lisada kuuma vette ja lasta tõmmata vähemalt 20 minutit, soovi korral maiustada toore meega. Purustatud lehed ja lilled võivad toimida ka loodusliku paikse antibiootikumina sisselõigete, kriimustuste, villide või haavade korral. Lihtsalt purusta õied ja lehed väheses kookos- või oliiviõlis ning aseta nahale. Kinnitamiseks mähkige kergelt marli ja parimate tulemuste saavutamiseks vahetage kaks korda päevas. Kressi on lihtne kasvatada otse seemnest siseruumides või väljas ning see on lihtne, kuid tõhus viis selle tervendava lille ja ürdi lisamiseks oma dieeti.
Kressi võrsed.
Kressi võrsetes on palju erinevaid mineraale: joodi, kaltsiumi, rauda, ​​fosforit ja väävliühendeid, mis annavad võrsetele kergelt mõrkja maitse. Neis on palju C-vitamiini ja beetakaroteeni. Kressi võrsed parandavad söögiisu ja soodustavad seedimist ning on eriti soovitatavad neile, kes igapäevaselt arvutiga töötavad, sest mõjuvad ka nägemisele positiivselt. Kressi võrsed sobivad lisamiseks näiteks salatitele, kastmetele, omletile, kodujuustule või lihtsalt kaunistuseks erinevatele toitudele.
Kressi tõmmis.
Kressi tõmmis võtab ära putukate torke järel tekkinud sügeluse ja punetuse. Kogu suve jooksul on soovitav süüa iga päev 2-3 kressi ehk suure mungalille lehte. See aitab taastada soole normaalset mikrofloorat, ka pärast antibiootikumiravi. Tee kressilehtedest ja -võrsetest maitsva salati (nt koos lehtsalatiga), kalla peale külmpress-oliiviõli ja tilgake sidrunimahla.
VIA internet.

2 kommentaari: