reede, 17. juuli 2020

Hosta võib õitsedes nii ilus olla

Hosta võib õitsedes nii ilus olla. 

Päris mitmed on juba oma täisilu saavutamas suuruse ja värvidega. Selle kaunitari määramisega on mul probleeme.

Hosta fortunei ´Albopicta´

 Hosta `Woop woop`. Kõrgus 55 cm.  Aeglasekasvuline, vajab osalist varju, õis kahvatu lavendel juuni - august. Lehe suurus 13x7. Lehed väga massiivsed, paksud, ebatavalise kujuga, keskelt kreemjad, servad rohelised. Keskmise suurusega tumerohelise lehega sort, millel on lehel iseloomulik kitsas valge laik / triip. Valge triip kulgeb lehe otsast kogu leherootsuni, leheroots on lehega sarnaste tumeroheliste servadega valge ja näib ulatuvat sügavale maasse juurteniLehed väändunud. Väga huvitav.
Hosta Inniswood

Väga ilus hosta valguses, õied heledamad kui Golden Tiaral ja servaosa valgem ja laiem. Patriot moodi, aga lehed ümaramad. Minuteman ka teistsugune.





Hosta Gold Standard



Hosta montana "Aureomarginata"
 
Kiwi Full Monty hosta

 Hosta Paradigm titt. Titevoodis on päris mitmed erinevad taimed veel.

Hosta `Patriot`. Jõulise kasvuga. Mõne aasta pärast. Kevadel turritavad uued pungad on säravalt lillad. Hilissuvel lavendlivärvi õitega lühikesed varred vahetult lehestiku kohal. Kasvukoht täispäike, avatud vari.

Keegi sinistest.

Ka üks valguslembene. Ei tea, kas teelehine hosta Hosta plantaginea, mis pole Eestis just laialt levinud.See liik pärineb Hiinast. Lehed on laiad, südajad kuni munajad ja kergelt teritunud tipuga. Läikivad lehed on õhukesed, kergelt lainelise servaga, umbes 20 cm pikad ja 15 cm laiad. Õisikuvars võib kasvada kuni 60 cm kõrguseks. Õied on valged. Õitseb öösel ning on hea aroomiga. 


Hosta `Sum ja Substance`. Lehtede tagakülg hele.


Hosta `Golden Tiara` erinevas valguses. Viimasel pildil esiplaanil.



Hosta  `Francee`


Süstjalehine ja `Francee` reas.






2 kommentaari:

  1. Ilusad tõesti! Kuudas te neid tigude eest kaitsete? Meil aitasid kanad tigude leviku piiramisele kaasa, nüüd on hostalehed terved.

    VastaKustuta
  2. Üldse ei kaitse. Kui muru niidetud, pole tigusid. Suurte vihmadega kui nad kiviaiale või bergeeniale ronivad korjan nad lihtsalt plastiknõusse soolaga. Üks taimemüüja soovitas siniseid graanuleid, mis pidid väga head olema. Kanadega neid ilmselt ei pane, mürk ju.

    VastaKustuta