kolmapäev, 24. märts 2021

Itaalia kabatšokid


Mind on hellitatud Itaalia kabatšokkidega. Nende kasvatamine ka lausa huvitav. Päris mitu aastat on mu aeda ehtinud Zucchino, Tondo Chiaro Di Nizza suvikõrvits. Ainuüksi see poole meetri kõrgune lehekuhimik on ilus, see on põõsassort.
Vilja saab varakult. Taimed on produktiivsed. See on veetlev, ümmargune, kui soovite olla pedantne, siis sfääriline kabatšokk. Söömiseks on kõige paremad tennisepalli suurused viljad ühtlase ja valge viljalihaga, väga õhukese koorega. Mida rohkem vili suureneb, seda enam kaotab ta oma iseloomuliku maitse.
Prantsuse turgudel tuntud ka kui Round de Nice. See on keskvarajane sort. Varaseks saagiks ette kasvatada märtsist alates soojas. Seeme 2 cm sügavusele põigiti servaga mulda ( ei lähe hallitama). Tugeva tuule eest kaitstud päikeseline koht on hädavajalik. Taime jaoks tarvis ruutmeeter maad. Pinnas peaks olema hästi kuivendatud ja huumusrikas. Muld hoida niiske, kasta ohtralt, muidu moodustuvad sellest valdavalt isasõied. Need on ahned taimed, eriti vilja kandmise ajal. Lehti mitte kasta.



Möödunud aastal kasvatasin huvitavaid ´kõverikke´. Squash Trombetta D'Albenga pärandvara. Roomavate vartega Itaalia sort Tromba d'Albenga Squash kannab silindrilisi vilju, mille pikkus on kuni 1,50 meetrit ja otsas on ´pallike´. Selles nn. pallis on seemned ja kogu pikk osa hea küpsetamiseks. Alguses on vili heleroheline, aga muutub küpsena oranžikaspruuniks. Heleoranž viljaliha on värske sarapuupähkli maitsega. Ta säilib küpsenult pikalt. Suurepärane praetult või grillitult, kus söestumisprotsess tugevdab looduslikke suhkruid. Iga taim võib kanda 5–6 vilja 1–4 kg. Squash on kuuma ilma taim. Oranžika vilja saab kasvuhoones. Nad vajavad täis päikest ja sügavat rikast hästi kuivendatud orgaanilist mulda, mille pH on 5,5–6,5. 



Tänavu on kasvama panemiseks Itaalia kabatšoki sort
Cucurbita pepo 'Genovese', mis on väga varajane rikkalikult kandev sort. Viljad on helerohelised pehmekoelised ja ribideta kergelt triibulised, silindrikujulised ja 20–30 cm pikad. Sellel sordil on ka väga pikk õitsemisperiood, mis muudab selle ideaalseks praetud kabatšokiõite valmistamiseks, mis on Itaalia köögile omane aromaatne hõrgutis. Külvisügavus 1-2 cm.  Idanemisperiood 7-14 päeva temperatuuril üle 
+ 18 ° C. Istutuskaugus 100 cm. Kasvamiseks sobib tuulevaikne päikeseline koht ja hummuserikas, viljakas, liivane ja ideaaljuhul kergelt happeline muld. Istutada pärast külmaohu möödumist. Kasta taimede ümbert, mitte valada vett taime peale. Saagini 40 päeva.


 

 


2 kommentaari: