teisipäev, 23. märts 2021

Tomat Solanum lycopersicum

Tomatite ettekasvatusaeg jälle. 

On 2 väikest ja olulist asja selle juures. 

Traditsioonilisi seemneid EI TOHI külvata liiga vara ega sundida kunstlikule valgusele, olenemata elukohast ja pidage meeles.
Mitte külvata enne märtsi lõppu. Kui loodusliku valguse tunnid suurenevad, siis taimed idanevad hästi, kasvavad tugevaks, kiirelt ja on palju produktiivsemad!

Külvamine siseruumides nõuab idanemiseks 20-22⁰C, pärast seda saab viia veidi jahedamasse, kuid mitte kunagi alla 15⁰C, mis pidurdab kasvu.

Olen eksinud aastate jooksul mõlema vastu, kuid siiski ilusaid tomateid kasvatanud.

1544. aastal nimetas Itaalia  Pietro Andrea Mattioli tomatit “pomi d'oro”, mis tähendab itaalia keeles “kuldsed viljad”. See on esimene kord, kui tomatit nimetati Euroopas trükituna. Tomatit nimetatakse tänapäevalgi itaalia keeles veel “pomodoroks”. Euroopasse tõid hispaanlased tomati Peruust, kus teda kasvatati ilutaimena ja vilju peeti mürgiseks. Prantslased kutsusid akaatsiaõunaks kutsutut pomme d´amour ehk armastuse õun.

Tänavu panin seemned köögipaberi peale, mille olin kahekordseks keeranud veidi niisutanud, seemned peale seadnud ja siis keerasin rulli. Nõu põhja aegajalt sooja vett. Umbes nädala pärast ilusad rohelised otsad ja pikk juure osa. Tomat reageerib pikeerimisele hästi. Esimene mullamäng jäi ära.
Tomatile antakse väetist esmakordselt 15 päeva pärast istutamist ja hiljem kahe nädalase vahega. 
Jood mitte üksnes ei kiirenda viljade valmimist, vaid aitab ära hoida ka hilist lehemädaniku teket. 10ltr vees lahustada 4 tilka apteegijoodi, kallata 2ltr taime kohta.
Tuhaga, nii et 1klaas tuhka lahustatakse 10ltr vees.
Pärmiga, pakk kuivpärmi , millele 2spl suhkrut ja veidi sooja vett ja seejärel lahustatakse 10 ltr vees ja kasutatakse o,5 liitrit taime kohta.


Tomat Principe Borghese (DBO 106-50)
valmib 75 päeva pärast siirdamist. Annavad suurt saaki väikeste punaste ploomikujuliste viljadega. Muinasjutuline õhukese koorega poolkõva tomat. 50-100 g munakujuline tomat. Vähese veesisaldusega ja väheste seemnetega lihatomat. Taim vajab rasket kärpimist. Traditsiooniliselt kõige populaarsem sort, mida kasutatakse päikesekuivatamiseks. Ideaalne ladustamiseks, kuna sellel on head säilimisomadused. Pärast hooaja lõppu võib taimed riputada tagurpidi kui nad veel rohelised on valmimiseks. Kavatsen kuivatada, söögi jaoks on ta veidi kõvavõitu, olen varem kasvatanud.


Tomatite kuivatamine ja säilitamine:
Peske ja lõigake tomatid pooleks, asetage need küpsetusplaadile, maitsestage kuivatatud ja tükeldatud tüümianioksadega ning pange nad eelsoojendatud 75 ° C ahju. Laske neil umbes 7–10 tundi kuivada ahjus kergelt avatud uksega, keerake viilud vahel ümber. Tomatid on valmis, kui need on kuivad, kuid neid saab siiski painutada. Loputage klaasi kuuma veega ja asetage tomatid kihiti rosmariiniokste ja küüslauguga. Lisage (oliivi) õli, et tomatid oleks täielikult kaetud. Jätta vähemalt üheks nädalaks seisma.






Olen kasvatanud erinevaid Oxheart ehk (härjasüdame) Cuor di bue tomateid, mis on ainus seest küpsev tomat ja tuleks seetõttu veidi roheliselt korjata. Imeline tomat, millel unikaalse maitse.  Väga väheste seemnete ja väga kõrge suhkrusisaldusega, seega väga madala happesusega lihatomat. Väärtuslikud omadused on säilivus, värvus ja konsistents. Taim ise väga kõrge. Cuor di Bue tomatis on palju mineraalsooli, sidrunhapet ja vitamiine A, B, C. See on värskendav ja erutab mao sekretsiooni, seega seedimist.


Just täna panin kümmekond sorti armastatud lemmikutest idanema.




4 kommentaari:

  1. Nii põnev! Oleme aastaid katsetanud erinevate tomatitega, küll erineva kuju ja värviga, küll paksema viljalihaga ja magusama maitsega. Ühel aastal istutasime ainult punased ümmargused ja kõik. Lapsed küsisid, kas kollaseid pole, kas võileiva tomatit polegi, lapselapsed otsisid kirsstomateid. Sügisel tahtsime teha tomateid omas mahlas, ei olnud sobivat tomatit. Nüüd jätkame katsetusi😊, aastatega on oma lemmikud kujunenud. Kui on valida, siis eelistan haiguskindlamaid sorte. Ilusat külviaega!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu lemmik on Erk. Vähe varasem Malle. Goldkrone on hea kollane väike, viljarikas ja magus, lastele kommi eest.

      Kustuta
    2. San Marzano tomat. Neid peetakse tomatikonservide Ferrariks või Pradaks. Ploomtomatikujulised. Mul kippusid liig valmis saama.

      Kustuta
    3. Sel aastal esmakordselt katsetan just San Marzano tomatiga.

      Kustuta