neljapäev, 23. mai 2019

Invasiivsed

Mosleminaise peakate, kus ainult silmad välja paistavad oleks vist sääskede vastu väga hea. Tegelikult kõige hullem ei ole, sest meil on kuiv. Umbes 5 aastat tagasi oli ilm sääskedest must.
Olen aeda toonud hulga taimi, teades, et nad on ründajad, raskelt ohjatavad, invasiivsed. Ent ilusad. Üks nendest on Mõdrikult toodud süstjas kuldhernes Thermopsis lanceolata,
 millel tekivad nii võimsad maaalused juured, et ainult kopaga väljakaevates saab tast lahti, andsid teada inimesed, kelle käest sain need juurikad. Hakkab just õitsema. Omaette hea koht on tal. Möödundaastasel Türi lillelaadal tehti sellele taimele reklaami hommikutelevisioonis, hinnad kerkisid, lausa imelik.


Peenrast viskasin tänavu välja palju tanguutia kuldkeppi 

Sinacalia tangutica
 ja koirohi Variegata Artemisia absinthium taimi. Esimesed 2, 3 aastat pole hullu, aga siis tuleb kõrvalolevaid taimi päästma hakata. Too koirohi on väga pikalt sügisel pilkupüüdev, erilise kollaka tooniga ja kõrge. See praegune, kevadine pilt.



Mesiohakal Echinops sp
omajagu maaalust juurestikku aga savisel pinnal pole palju probleemi.



Virgiinia tonditupikud Physostegia virginiana
  
ja üks kõrge tonditupik tohutu juurestikuga. Tõeline vallutaja.


Siidaskleepiase Asclepias syriaca viisin pea kohe peenrast minema omaette elama ja lõpuks hävitasin täiesti.
Artemisia ludoviciana Kassiurbpuju vaja ka vähendada. Hall esiplaanil, aga ta tuleb lihtsalt tõmmates maast üles.


Ühed tüütuvõitu paljunejad on veel. Need, kes viskavad oma järgmise põlve hoopis laiali, kahjuks teiste püsikute puhmasse. Üks ilusaim neist on odajas raudürt.
Verbena hastata.



Aga peab ütlema, et paljude taimedega oled kui noor armastaja, paar aastat ei näe nende tõelist olemust.



Kui tahta neid kasvatada, on mõistlik nad kasvama panna põhjata plastikämbrisse. Peale eelnimetatute ei saa teiste taimedega koos kasvatada piparmünte, monardasid, erinevaid metsvitsasid, raudrohtusid, võsaraudrohtu, varemerohtu, soolikarohtu, karusõrga, purpur käokannust, lõokannuseid, ristirohtusid, pärlhõbelehte jt. Hoiduda tuleks kanada kuldvitsast.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar